Van the Man: `Ik stond daar toevallig'

Ruud van Nistelrooy maakte bij zijn debuut op een groot landentoernooi de bevrijdende gelijkmaker voor Nederland tegen Duitsland.

De held van Oranje had te veel zelfkennis om uitbundig feest te vieren. Ruud van Nistelrooy, die tien minuten voor tijd op fraaie wijze de Duitse doelman Kahn passeerde, had ,,een moeilijke wedstrijd'' gespeeld. Bescheidenheid was op zijn plaats. ,,Ik ben vooral blij voor het team. We hebben laten zien dat we een sterk collectief hebben'', zei hij na afloop.

Van Nistelrooy kreeg in anderhalf uur slechts twee mogelijkheden, echte doelkansen wist hij niet te creëren tegen een overtal aan Duitse verdedigers. Tussen de `boomstammen' Wörns en Nowotny oogde hij als een eenzame eilandbewoner. In de tweede minuut kwam hij een teenlengte tekort om een boogbal van Cocu de verlengen. Hij dacht dat Kahn uit zijn doel kwam, anders had hij de bal ,,eerst aangenomen'' en vervolgens op doel geschoten. ,,Achteraf is makkelijk praten'', sprak hij over zijn inschattingsfout.

Na deze gemiste mogelijkheid was Van Nistelrooy ruim een uur lang zo goed als onzichtbaar op het veld. Tot hij tien minuten voor tijd zijn Torinstinkt aansprak. Vanuit ,,een ooghoek'' zag hij hoe Van der Meyde bij de cornervlag de bal heroverde op Ernst. De voorzet was op maat en met een subtiele beweging liet hij de bal bij de eerste paal van zijn rechterwreef glijden. ,,Ik stond daar toevallig. Wörns zat weer in mijn nek te hijgen. Ik handelde op mijn gevoel. Een mooi doelpunt, ja, maar vooral een heel cruciaal doelpunt.''

Zijn vijftiende treffer voor Oranje was de belangrijkste in zijn bijna zesjarige interlandcarrière. En dat bij zijn debuut op een groot landentoernooi. Voor het WK in 1998 was hij als aanvaller van Heerenveen nog te licht bevonden. Vóór het EK in 2000 had hij op de training van PSV een zware knieblessure opgelopen. En in 2002 wist Van the Man, inmiddels sterspeler van Manchester United, zich met Oranje niet voor het wereldkampioenschap in Japan en Zuid-Korea te plaatsen.

Door al het gemis is zijn dadendrang alleen maar groter geworden. Soms lijkt hij zichzelf voorbij te lopen. Aan de andere kant is zijn werklust een voorbeeld voor de rest van de ploeg, zeker in vergelijking met de flegmatieke, gemakzuchtige concurrent Kluivert. Van Nistelrooy over zijn vermeende voorbeeldfunctie: ,,We hebben laten zien dat we kunnen knokken. Anders maak je tegen Duitsland geen 1-0 achterstand goed.''

Sinds het tweede beslissingsduel tegen Schotland, waarin Van Nistelrooy afgelopen najaar drie keer scoorde en Oranje kwalificatie voor dit EK veiligstelde, heeft de Nederlandse frontlinie steeds in wisselende samenstelling en telkens zonder succes geopereerd. Het aanvalsspel tegen de Duitsers was weer zo matig dat de nationale discussie over het ideale spitsenduo of spitsentrio voorlopig niet is verstomd. Van Nistelrooy hoeft nog niet te vrezen voor zijn basisplaats, al was het maar omdat hij de afglijdende voetbalnatie voor een afgang heeft behoed. ,,Ik heb gedaan wat ik moest doen.''

Tegen Duitsland was zijn samenspel met schaduwspits Van der Vaart gedoemd te mislukken. De twee Nederlanders verkeren niet in topvorm en lijken niet op elkaar ingespeeld bovendien. De technisch vaardige en fysiek kwestbare Van der Vaart speelt liever in de kleine ruimte combinatievoetbal. Van Nistelrooy is meer een rommelaar, die nog al eens een bal van de schoen laat springen en bij voorkeur in de diepte wordt aangespeeld, zoals bij United door Keane en Scholes. Goed beschouwd past hij niet in het Hollandse circulatievoetbal. Pas toen supersub Van Hooijdonk hem ging ondersteunen en het spel opportunisch werd, kon hij de chaostheorie in praktijk brengen.

Assistent-bondscoach Van Hanegem legde het na afloop als volgt uit. ,,Ruud biedt zich te weinig aan. Hij staat te veel in de rug van de tegenstander. Hij wacht telkens op de laatste bal. Ik zit vaak naar de Engelse tv te kijken en vraag me dan af waarom de trainer hem er niet uit haalt. En net als je dat denkt, kegelt hij hem er in. Normaal beoordeel ik een spits niet op zijn goals, bij Ruud doe ik dat wel. Hij kan uit het niets een goal maken.''

Van Nistelrooy kreeg vorige week op het trainingskamp in de Algarve de zekerheid van een basisplaats. Zijn companen Kluivert en Makaay moeten zich voorlopig schikken in een reserverol, nadat een systeem met twee centrumspitsen niet bleek te werken. Kluivert uitte zijn teleurstelling in het openbaar. Volgens Van Hanegem had de reserve van FC Barcelona zijn ongenoegen intern moeten uiten. ,,Zoveel heeft hij dit seizoen niet laten zien.''

Van Hanegem en Van Nistelrooy praten veel met elkaar tijdens de training. De speler legt graag zijn oor te luister bij de voetbalwijze trainer. Van Nistelrooy: ,,Vertrouwen is zó belangrijk voor een spits. Dit is voor mij een ideale situatie. Ik voelde me heel goed, ook al kreeg ik door het moeilijke vleugelspel weinig bruikbare ballen'', klonk het nogal eufemistisch.

De buitenspelers Zenden en Van der Meyde speelden namelijk heel zwak. Pas toen invaller Overmars op links ging spelen, ging er enige dreiging van de zijkant uit. En invaller Van Hooijdonk vervulde de rol van bliksemafleider met verve. Van Nistelrooy: ,,Met Pierre erbij kregen we de beste kansen.''

    • Jaap Bloembergen