Twee grote beleggers kritiseren stilte Shell

Twee grote en invloedrijke Amerikaanse aandeelhouders willen van olieconcern Koninklijke/Shell Groep snel meer informatie. Voor de komende aandeelhoudersvergadering van 28 juni vragen Knight Vinke en Calpers extra gegevens over de recente bijstelling van de olievoorraden en pleiten voor een aanpassing van de bestuursstructuur van het Brits-Nederlandse bedrijf.

De investeringsmaatschappij Knight Vinke en pensioenfonds Calpers schrijven dit in een ingezonden brief die vandaag in de Britse zakenkrant Financial Times staat. Als Shell weigert om voor de aandeelhoudersvergadering meer informatie te geven, dan zullen beide investeerders het concern ,,vijandige vragen'' aan het management stellen, zo verklaren zij in de krant.

Calpers plaatste Shell vorige week al op een zwarte lijst. Het pensioenfonds uit Californië deed dat nadat Shell dit jaar tot nu toe vier keer de omvang van de olievoorraden moest verlagen. Als gevolg van die aanpassingen en de manier waarop met name de eerste vermindering van de oliereserve aan beleggers werd meegedeeld moest een aantal topmanagers vertrekken bij Shell.

Eerder al waren enkele institutionele beleggers kritisch over het beleid van Shell. Net als Calpers en Knight Vinke menen ze dat een deel van de fouten bij Shell te wijten is aan de dubbele bestuursstructuur van Shell. Die bestaat onder meer uit een Brits en een Nederlands hoofdkantoor met daarboven een comité van groepsdirecteuren. De structuur zou duidelijke en snelle besluitvorming in de weg staan.

Shell heeft tot nu toe weinig bekendgemaakt over interne hervormingsplannen om nieuwe problemen te voorkomen. In maart zei Shell dat het bedrijf voor de aandeelhoudersvergadering van 2005 een beslissing neemt over eventuele wijziging van de structuur.

Daaruit leiden beide beleggers af dat het concern weinig gedreven is om goed ondernemingsbestuur (corporate governance) na te streven. Knight Vinke en Calpers willen weten wie zich met de hervorming van de concernstructuur bezighoudt, wat de uitgangspunten zijn en aan wie zij rapporteren.

,,Het was onze gezamenlijke hoop en verwachting dat deze basisinformatie zou worden geopenbaard aan de aandeelhouders, tegelijk met de agenda voor de aandeelhoudersvergadering. Deze kans is nu verkeken'', aldus de brief.