Senaat akkoord met legitimatieplicht

De Eerste Kamer is gisteren in meerderheid akkoord gegaan met invoering van de legitimatieplicht. Wie vanaf 1 januari 2005 op verzoek van de politie of andere opsporingsinstanties geen geldig identiteitsbewijs kan tonen, riskeert een boete van maximaal 2.250 euro.

Minister Donner (Justitie, CDA) wees gisteren een voorstel af van CDA en VVD om behalve een toonplicht ook een draagplicht van identiteitspapieren in te voeren. Volgens Donner zou invoering van een draagplicht leiden tot onnodige controles.

Donner wil ook geen formele criteria voor de politie invoeren waarin wordt vastgelegd onder welke omstandigheden zij identiteitscontroles mag uitvoeren, zoals senator Westerveld (PvdA) had voorgesteld. Het vastleggen van wettelijke criteria of richtlijnen zou volgens Donner kunnen leiden tot discussies op straat over de vraag of of iemand wel of niet terecht om zijn identiteitspapieren is gevraagd.

Volgende week stemt de senaat over het wetsvoorstel. SP en GroenLinks zullen in ieder geval tegen stemmen. SP-woordvoerder Kox wees op een advies van de raad van hoofdcommissarissen waarin gesteld wordt dat de politie met de huidige bevoegdheden uit de voeten kan. De PvdA beraadt zich intern nog op de vraag of de fractie het wetsvoorstel steunt, in de Tweede Kamer stemde deze partij er mee in.