Recordprijs voor Steltmanstoel Gerrit Rietveld

Een door Gerrit Rietveld ontworpen Steltmanstoel uit 1970 is gisteren bij een veiling in Christie's Amsterdam verkocht voor 69.310 euro. De waarde van het meubelstuk was geschat op acht- tot tienduizend euro. Christie's Amsterdam spreekt van een wereldrecordprijs. De koper is anoniem. Ook de gereedschapskist van Rietveld, in 1924 door de kunstenaar geschonken aan zijn timmerman G.A. van de Groenekan, bracht veel op. Het item, getaxeerd op vijftienhonderd tot tweeduizend euro, ging weg voor 7170 euro. Op de veiling van twintigste-eeuwse toegepaste kunst waren diverse musea aanwezig. Het Rijksmuseum kocht voor 19.120 euro een zeldzame buste die Charles Samuel maakte van Nele, de grote liefde van de legendarische vrijbuiter Tijl Uilenspiegel. Museum Boijmans Van Beuningen verwierf voor 2.987 euro een bijzonder prototype Thonetstoel ontworpen door Verner Panton. De totale collectie Rietveld-meubelen bracht bijna 215.000 euro op, de opbrengst van de veiling was ruim zevenhonderdduizend euro.