Personeel NoordNed naar rechter

Het personeel van de noordelijke vervoersorganisatie NoordNed stapt mogelijk naar de rechter in een arbeidsconflict rond de eigen directeur. Ruim twee weken geleden eiste het personeel het aftreden van directeur K. Braam, maar president-commissaris R. van den Hoek wilde hem niet laten vallen.

Arriva, NoordNeds moederbedrijf, stelde náást Braam een nieuwe bestuurder aan. Het personeel kreeg daarmee deels zijn zin: de directeur zou niet meer onderhandelen met het personeel, dat moet de nieuwe bestuurder doen.

Gisteren voerde het personeel voor de vierde keer noodbesprekingen. Opnieuw werd besloten het dreigement de bussen en treinen van NoordNed een dag lang stil te zetten om een oplossing te forceren, niet uitgevoerd.

Wel wil de ondernemingsraad (OR) dat de nieuwe bestuurder officieel statutair directeur gemaakt worden. De OR vreest niet sterk te staan bij mogelijke conflicten in de toekomst met de bestuurder, wanneer zijn functie niet officieel vastgelegd wordt als statutair directeur. ,,Als dat niet gebeurt, stappen we naar de ondernemingskamer'', zegt H. Witteveen van de OR.

NoordNed werd in 1999 opgericht en verzorgt circa 400 treinritten en 1.100 busritten per dag in Groningen en Friesland. Als het dreigement te staken uitgevoerd zou worden, komen 55.000 passagiers zonder openbaar vervoer te zitten. De NoordNed-toekomst is onzeker: eind volgend jaar lopen de concessies om de ritten te verzorgen af.