Oude kindersterren nemen wraak

Het Nederlands Film Festival wijdt in september een programma aan kindersterren. Door de recente hausse aan familiefilms zijn er daar nu genoeg kinderacteurs voor. Dat het met kindersterren vaak niet goed afloopt, liet de Amerikaanse film Whatever Happened to Baby Jane met Bette Davis en Joan Crawford al eens akelig goed zien. Dat het ook goed kan komen, bewijst Dickie Roberts, Former Child Star. De ster in kwestie is geen filmster maar de hoofdpersoon uit een tv-serie als The Brady Bunch of The Cosby Show. Roem is ook niet meer wat het geweest is.

Dickie Roberts is als de film begint 35. Zijn tv-jaren zijn allang voorbij. Hij parkeert nu auto's bij restaurants voor mensen die nog wel sterren zijn. Maar Dickie geeft niet op. Hij zal en moet in de nieuwe film van Rob Reiner spelen. Als Reiner zegt dat Roberts de rol niet spelen kan omdat hij geen normale jeugd heeft gehad en zich dus niet kan inleven in het personage, besluit Roberts alsnog een normale jeugd te krijgen. Hij betaalt een doorsnee gezin in een buitenwijk goed geld om een maand bij hun te komen wonen en te leren wat het is om 's ochtends te ontbijten met cornflakes en met kerstmis een fiets te krijgen.

Dickie Roberts Former Child Star is een van de raarste films die de laatste tijd vanuit Hollywood de bioscopen bereiken. De film zwalkt van genre naar genre, is nu eens uiterst grof, dan weer supersentimenteel, meestal flauw en bijna altijd doortrokken van het soort sarcasme dat ook in Amerikaanse tienertv zo onbekommerd uiteenzet hoe de wereld in elkaar zit. Dickie Roberts wil weer een ster worden niet om het geld of de lekker wijven, maar omdat de mensen dan van je houden. Of doen alsof.

De meeste bijrollen in de film worden gespeeld door voormalige kindersterren uit tv-series van de jaren zeventig en tachtig. Tijdens de credits zorgen zij voor de verbluffendste episode uit de film: een lied à la We are the world, waarin de nu als postbode of aannemer door het leven gaande sterren erom vragen met rust gelaten te worden. Thank you for letting me in your living room to entertain you before bed,/ but if one more person calls me Marcia I'll bust his fucking head', zingt Maureen McCormack (Marcia in The Brady Bunch). Yannick van de Velde of Olivier Tuinier hoeven zoiets vast nooit te zingen.

Dickie Roberts Former Child Star. Regie: Sam Weisman. Met: David Spade, Mary McCormack. In: 5 bioscopen.

    • Bianca Stigter