Oranje speelt gelijk

Een angstig en onzeker Nederlands elftal heeft gisteravond in Porto op het nippertje gelijkgespeeld tegen Duitsland: 1-1. In de eerste wedstrijd voor beide ploegen in groep D stelde Oranje vooral in de eerste helft teleur. Van Nistelrooy redde Nederland in de 81ste minuut met een fraaie treffer. ,,Ik stond daar toevallig'', zei de spits van Manchester United na afloop.

Nederland kwam in de eerste helft tegen de aartsrivaal op achterstand. De Duitse middenvelder Frings maakte de gelukkige openingstreffer, een diagonaal voor het doel geschoten vrije trap waar doelman Van der Sar zich op verkeek en waarbij Cocu de bal bewust niet beroerde om geen eigen doelpunt te maken.

Pas in de tweede helft kreeg Nederland enige greep op het duel. Vooral in het laatste kwartier, toen aanvaller Van Hooijdonk in de ploeg was gekomen voor verdediger Bouma. Na de gelijkmaker kreeg Nederland zelfs nog een enkele kans op de zege.

Johan Cruijff haalde hard uit naar de ploeg van bondscoach Dick Advocaat. Nederlands beste voetballer ooit, als analyticus van de NOS aanwezig in Portugal, typeerde het optreden van Oranje afwisselend als `superslecht' en `zwak tot zeer zwak'. Wat het resultaat betreft ,,mogen we een gat in de lucht springen'', zei Cruijff.

De Portugese politie heeft vannacht een Nederlander en een dertigtal Britse voetbalfans opgepakt na vechtpartijen in Albufeira, de kustplaats aan de Algarve waar ook het Nederlands elftal verblijft. De Portugese politie raakte slaags met een groep van ongeveer tweehonderd, voornamelijk Britse fans.

Nederland-Duitsland

Pagina 13