Olie-export Irak gesaboteerd

De olie-export van Irak is met ruim twee derde afgenomen na twee aanslagen, gisteren, op een van de belangrijkste oliepijpleidingen van het land. Vandaag werd de verantwoordelijke man voor de veiligheid van de olievelden in Noord-Irak vermoord.

Volgens de Iraakse minister van Olie, Thamir Ghadhban, kan het tien dagen duren voordat de export volledig wordt hervat.

De vermoorde veiligheidschef is de Koerd Ghazi Talabani, een neef van de leider van de Patriottische Unie van Koerdistan (PUK), Jalal Talabani. Hij werd onderweg naar zijn werk door onbekenden in zijn auto doodgeschoten.

De moord is de derde op een Iraakse regeringsfunctionaris in de afgelopen dagen en opnieuw een tegenslag voor de PUK. Eerder deze maand ontplofte een autobom voor haar hoofdkwartier in Bagdad. Vijf Koerdische rekruten van het nieuwe Iraakse leger, die werden vermoord nadat hun voertuig nabij de soennitische stad Samarra defect was geraakt, zijn afgelopen maandag begraven.

De aanslagen op de oliepijpleidingen hadden plaats in het zuiden van Irak. Ze hebben de belangrijkste aanvoerlijn naar de Zuid-Iraakse havenstad Basra onderbroken. De pijpleiding van Noord-Irak naar Turkije raakte eerder deze maand onbruikbaar na een aanslag.

Volgens het ministerie van Olie kan Irak nu nog maar 500.000 vaten per dag uitvoeren. Voor de aanslagen waren dat er 1,7 miljoen. De exportreductie kan het land om en nabij de 60 miljoen dollar per dag aan inkomsten schelen. De nieuwe Iraakse premier Allawi heeft het vermoeden uitgesproken dat buitenlandse terroristen betrokken zijn bij de aanslagen.

Ook in de rest van Irak gaat het geweld onverminderd door. Zo ontplofte in Ramadi, in het westen van Irak, een autobom toen een Iraakse politieauto en een burgervoertuig met buitenlandse inzittenden passeerden. Daarbij kwamen ten minste vier Irakezen om. Onder de slachtoffers zouden zich ook buitenlanders bevinden, maar nadere details van de aanslag zijn nog niet bekend.

Buiten Bagdad werd gisteren een Amerikaans konvooi onder vuur genomen. Daarbij raakte niemand gewond. In de auto's zouden zich civiele contractanten hebben bevonden. Buitenlands burgerpersoneel is regelmatig mikpunt van aanslagen.

Maandag kwamen vijf buiten-

landers om het leven bij de explosie van een autobom. Bij die aanslag kwamen ook acht anderen om het leven.

De Amerikaanse en Iraakse autoriteiten hebben grote moeite om, twee weken voor de formele soevereiniteitsoverdracht, het geweld de kop in te drukken.