Mullah Krekar niet langer verdacht

De Noorse openbare aanklager heeft gisteren alle beschuldigingen tegen de Iraaks-Koerdische extremistenleider Mullah Krekar ingetrokken. Krekar, die in Noorwegen als vluchteling leeft, werd onder andere verdacht van moord, samenzwering tot moord en financiering van terreur. In Jordanië werd hij daarvoor bij verstek juist vandaag tot vijftien jaar dwangarbeid veroordeeld. Volgens de Noorse aanklager is de zaak onder andere ondermijnd omdat de verklaringen van een getuige à charge die in een gevangenis in Iraaks Koerdistan zit, mogelijk door foltering is afgedwongen. Krekar is oprichter van de Anslar al-Islam, een extremistische Koerdische groep in Noord-Irak die volgens de VS banden heeft met het terreurnetwerk Al-Qaeda. De Noorse regering wil mullah Krekar uitzetten omdat hij een gevaar voor de staatsveiligheid zou zijn.