Miraculeuze kwalificatie van de achten

De roeibond ruilde viermansboten in voor achten. Met succes, want zowel de mannen als de vrouwen plaatsten zich voor de Spelen.

Roeien in achten leek na 2001 niet meer voor Nederland weggelegd. Gebrek aan goede roeiers maakte een vervolg op het olympische goud van de mannen in de Holland Acht in 1996 en de zilveren medailles voor de vrouwen in 2000 onmogelijk, oordeelde de roeibond.

Roeiers en bond kozen voor het boottype dubbelvier, waarmee kwalificatie voor de Olympische Spelen in Athene vorige jaar bij de WK jammerlijk mislukte. De mannen besloten toen hun krachten alsnog in de acht te bundelen, de vrouwen vooralsnog niet.

Tot twee weken geleden, toen op gezag van de coaches viermansboten werden ontmanteld in een laatste poging met een acht alsnog de Olympische Spelen te halen. En wonder boven wonder lukte dat gisteren, tijdens het olympische kwalificatietoernooi op de Rotsee in Luzern. Beide achten kwalificeerden zich voor Athene. Beide boten deden dat zelfs zeer overtuigend door hun kwalificatierace te winnen.

De roeibond koos aanvankelijk ook voor de dubbelvier omdat de Commissie Toproeien veronderstelde dat de sportkoepel NOC*NSF geen acht wilde financieren. Technisch directeur Joop Alberda zei tijdens de WK in Milaan evenwel al dat ,,een roeiploeg minimaal uit een acht en een skiff en het liefst ook alles er tussenin'' zou moeten bestaan. Begin dit jaar zei Alberda over de mislukte plaatsingen de gang van zaken bij de roeibond ,,absoluut niet te begrijpen.'' Alberda destijds: ,,Er moet daar eens iemand stevig de leiding nemen en de roeiers vertellen wat ze moeten doen in plaats van andersom.''

Aldus geschiedde. Op 31 mei, de dag dat de boten voor het olympisch kwalificatietoernooi in Luzeren aangemeld moesten worden, hakte hoofdcoach René Mijnders de knoop door. In het kantoortje van de roeibond vertelde Mijnders dat de lang gekoesterde `prioriteitsboot', de dubbelvier, het keurmerk van de roeibond kwijtraakte. Hurnet Dekkers, Nienke Hommes, Marlies Smulders en Froukje Wegman en bondscoach Diederik de Boorder wilden hun boot echter niet opgeven.

Slagroeister Dekkers ging als eerste om toen Mijnders, coach van de succesvolle achten van 1996 en 2000, medaillekansen voor een gezamenlijk project voorspelde. De ploeg van de jonge ambitieuze roeisters, die trainden voor de Spelen van 2008 maar plotseling voldeden aan door de keuzecommissie gestelde normen voor 2004, werd versterkt.

Mijnders' plan slaagde. Het Nederlandse verzoek in Luzern om de wedstrijd voor de acht als eerste te varen, werd door de wereldroeibond ingewilligd. De met de dubbelvier versterkte acht won de kwalificatiewedstrijd.

Rond de opgeheven dubbelvier hing altijd een sfeer van vriendjespolitiek. Bondscoach De Boorder acteerde herhaaldelijk onhandig. Hij garandeerde Melina Bus afgelopen winter nog voor alle selecties een plaats in de boot. Van de door De Boorder zelf op schrift gestelde selectieprocedures werd afgelopen winter uitermate doorzichtig afgeweken. De bondscoach toonde zich een verenigingscoach, de roeibond overwoog hem zelfs uit zijn functie te zetten. Van de boot vol roeisters van zijn club Skøll werd afgelopen voorjaar uiteindelijk Bus, de meest getalenteerde roeister uit zijn ploeg maar ook degene met de minste inzet, vervangen.

De Boorder kreeg begin mei te horen dat hij na de Spelen niet langer bondscoach bij de vrouwen zal zijn. Hij gaat zich nu concentreren op het roeien bij de junioren, waar hij op handen wordt gedragen.

De Boorder had ook te maken met skiffeuse Femke Dekker die als laatste Nederlandse boot vandaag nog kans maakt op deelname aan de Olympische Spelen. Zijn roeisters wilde om persoonlijke redenen absoluut niet met Dekker varen. Selecties voor de dubbelvier werden eind februari afgerond. Alleen als Dekker de boot harder zou laten gaan, zou ze in de ploeg worden opgenomen. Dekker liet weten de overstap naar de acht niet uit te sluiten. Mijnders: ,,Dit is niet het scenario wat je vooraf wenst, maar als we niets hadden gedaan, zouden we misschien met lege handen hebben gestaan.''

    • Sybrand Treffers