Metallica

De Amerikaanse heavy metal band Metallica geeft maandag 21 juni een concert in Amsterdam. Reden voor het International Documentary Filmfestival Amsterdam om tijdelijk de documentaire Metallica: Some Kind of Monster van Joe Berlinger en Bruce Sinofsky te importeren. Berlinger en Sinofsky maakten eerder fly on the wall-achtige documentaires Brother's Keepers en Paradise Lost. Het materiaal dat ze verzamelden in de studio`s en de huizen van de bandleden van Metallica overtreft de stoutste dromen van de fans van Rob Reiners rockumentary Spinal Tap. Dit is echt! Berlinger en Sinofsky hadden het geluk dat het niet goed met de band ging toen ze in 2001 begonnen te filmen. De bassist had de band net verlaten en de overgebleven leden hebben een psycholoog nodig om nog met elkaar te kunnen praten. En dan verdwijnt de zanger ook nog eens naar een ontwenningskliniek. Het sober gefilmde, commentaarloze Some Kind of Monster geeft een geweldig ontluisterend beeld van een rockgroep die door geld en ouderdom niet meer het leven van ouderwetse rock `n' rollers lijdt. Hun lange haren zijn verdwenen, tijdens de opnames voor hun nieuwe plaat houden ze een jong zoontje op schoot, ze drinken geen bier meer en ze werken nog maar van twaalf tot vier uur 's middags. Ze tekenen poppetjes in hun blocnotes als ze gezamenlijk teksten aan het schrijven zijn. Maar aan het eind is er toch een nieuwe plaat gemaakt en gaan de heren gelouterd weer op tournee. Na Some Kind of Monster is het ongelooflijk.

Metallica: Some Kind of Monster. Regie: Joe Berlinger en Bruce Sinofsky. Pathé Arena (17 t/m 21 juni), Pathé Groningen, Pathé de Kuip, Rotterdam (24 juni t/m 7 juli) en tijdens popfestival Lowlands (20, 21 en 22 augustus).