Koningin corrigeert nieuws via website

De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) gaat op de website van het Koninklijk Huis actief berichten uit de media met feitelijke onjuistheden rechtzetten. Zo staat sinds gisteren op de website dat koningin Beatrix nooit gezegd heeft dat ,,het Wilhelmus van haar is''. ,,En dat vindt ze ook niet.''

Vorige week ontstond enige ophef over het volkslied naar aanleiding van een bericht in de Volkskrant dat meldde dat ministers en Beatrix al jaren in het geheim strijden om de rechten van het Wilhelmus. Beatrix zou niet willen dat het volkslied wordt gespeeld bij een ontvangst van een buitenlandse minister als zij zelf niet aanwezig is. ,,Het Wilhelmus is van mij'', zo zou Beatrix zich verdedigen. Volgens de RVD heeft zij dit nooit gezegd. Omdat de Volkskrant en andere media deze ontkenning van de RVD de afgelopen week niet vermeldden, is er volgens een woordvoerder voor gekozen om dit op de website te plaatsen. Dit zal volgens hem vaker gaan gebeuren bij onjuistheden in de serieuze media. ,,Wat de roddelbladen schrijven, valt niet allemaal te ontkennen.''

Over het spelen van het Wilhelmus bij de ontvangst van buitenlandse gasten op een vliegveld heeft het ministerie van Defensie een protocol opgesteld. Dat voorziet erin dat het volkslied alleen wordt gespeeld als de koningin aanwezig is. ,,Als de ministers dat willen veranderen, dan kunnen ze dat doen. We kennen in dit land ministeriële verantwoordelijkheid'', zegt de RVD-woordvoerder. Volgens de Volkskrant, en ook volgens een direct betrokken ambtenaar tegenover deze krant, heeft Beatrix zich in het verleden verzet tegen het veranderen van dit protocol. De RVD wil niet ingaan op de vraag wat Beatrix hierover vindt.

Het Kamerlid Timmermans (PvdA) wil vanmiddag in een debat van premier Balkenende de toezegging dat het Wilhelmus ook gespeeld mag worden bij ontvangsten bij afwezigheid van de koningin. Hij wil hierover voor 1 juli duidelijkheid. Dan begint het Nederlandse voorzitterschap van de Europese Unie en zijn er veel officiële ontvangsten.