Klooster

Deel 1 van Les rivières pourpres, internationaal beter bekend als The Crimson Rivers, was een overgestileerde occulte thriller die de Nederlandse bioscoop niet eens heeft gehaald. Je vraagt je af waarom deel II nu wel wordt uitgebracht. Het vervolg is zo mogelijk nog oninteressanter.De vermoeide Jean Reno is weer commissaris Niemans van vreemde moordzaken, die deze keer te maken krijgt met rivieren van bloed in een klooster. Schrijver Luc Besson heeft van alles door elkaar gehusseld, de apocalyps, het laatste avondmaal, sombere monniken en een vleugje nazi-utopie tot slot. Olivier Dahan drenkt zijn beelden zoveel mogelijk in oranje-rood en heeft een voorkeur voor computernabootsingen van Carl Orff. Het is eigenlijk een ouderwets soort detective, een beetje Rik Ringers: er gebeuren onverklaarbare zaken, maar op het eind is voor alles een verklaring - behalve voor de film zelf.

Crimsons Rivers 2: The Angels of the Apocalyps. Regie: Olivier Dahan. Met: Jean Reno, Benoît Magimel. In: 3 bioscopen