In de Biergarten is iedereen tevreden

De oranjefan, in het dagelijks leven diplomaat, was opgelucht. ,,Nu hoef ik mijn petje tenminste niet tussen de struiken te verstoppen'', zei hij nadat Van Nistelrooy 's lands eer had gered. ,,Dit is de mooiste uitslag, iedereen is tevreden.''

Oranjevolgelingen in Berlijn hadden zich gisteravond verzameld op de Pfefferberg, een Biergarten tussen ruïnes in het oostelijke deel van de Duitse hoofdstad, om eendrachtig met honderden Duitsers naar de wedstrijd te kijken en Bratwurst te eten. Nederlanders zonder oranje versierselen kregen bij binnenkomst de les gelezen. ,,Zo, we bekennen geen kleur vandaag?''

De meeste Nederlanders waren evenwel met een zekere bravoure naar de als `Völkerverständigungsparty', gepresenteerde voetbalavond getogen, een initiatief van de Nederlandse culturele vereniging Berlijnse Avonden. Op het overvolle terras was oranje in de minderheid, maar duidelijk aanwezig. Pas toen de Nederlanders in de 81ste minuut van de banken opstoven, werd duidelijk hoe klein die minderheid was. Oog in oog met een zee zwijgende Duitsers, verstomden de Nederlanders vrij snel.

Tot dat moment hadden de Nederlanders zich in bange afwachting beperkt tot het uitwisselen van bezorgde blikken en zich stilletjes opgewonden over de vooringenomen commentator van het ZDF. Naarmate de Duitse voetballers het spel beter in hun greep kregen, stegen in de tuin feestvreugde en volume van de Duitse meerderheid. Vervaarlijke Duitse aanvallen werden begeleid door ritmisch gewapper met uitgestrekte Duitse armen. En na verloop van tijd knaagde de strijdkreet `Deutschland! Deutschland!' toch een beetje aan de Nederlandse ziel. Totdat Van Nistelrooy verlossing bracht en het evenwicht op de Pfefferberg weer enigszins werd hersteld.