Huurauto

,,Zo zie je tenminste nog eens wat van het land'', zei Advocaat olijk toen hij kort voor vertrek naar Portugal aan een verslaggever moest uitleggen waarom journalisten tegen de gewoonte in niet vanuit de Algarve mee mogen vliegen naar de speelsteden. Om niet te hoeven wachten op incheckprocedures van de media koos de bondscoach ervoor alleen met de selectie in een kleine jet op en neer te vliegen. De journalisten konden het niet eens worden over een eigen vliegtuig (te duur) en het huisreisbureau van de KNVB bood slechts busreizen aan als alternatief. De bus doet er zeven uur over. Gevolg is dat de meeste journalisten en fotografen met hun huurauto op en neer rijden. Gemiddeld drie keer een kleine 1.200 kilometer binnen tien dagen. Wat zien wij dan van het land? Vanaf de Algarve naar Lissabon is het landschap kaal, maar de tolwegen zijn recht en rustig. De `Zeelandbrug' bij Lissabon is indrukwekkend. Vervolgens wordt het traject naar het noorden heuvelachtig, dus bochtiger. Hier worden Schumacherachtige prestaties geleverd, want de meeste journalisten overbruggen de rit van zuid naar noord (600 km) in iets meer dan vier uur. Kortom, dit is het EK voetbal, de Ronde van Portugal en meerdere Grand Prix ineen.

    • Erik Oudshoorn