Gevestigde naam

De 56-jarige VVD'er Henk van Hoof weet waaraan hij begint als nieuwe staatssecretaris van Sociale Zaken. Het metier kent hij uit de jaren tussen 1998 en 2002. Toen was hij als staatssecretaris van Defensie in Kok II onder meer nauw betrokken bij de Nederlandse participatie in de ontwikkeling van de Joint Strike Fighter, de opvolger van de F-16 straaljager. Dat was Van Hoof de militair - hij begon eind jaren zestig zijn loopbaan als officier bij de marine.

Maar ook met sociale zaken heeft Van Hoof ervaring. Want de periode tussen zijn vertrek bij de marine in 1981 en zijn aantreden in 1998 als staatssecretaris was gewijd aan de `polder'. Hij begon als vakbondsman, zij het in liberale variant bij de Vereniging van Hoger Personeel. Daar leerde hij onderhandelen en ontwikkelde hij zich in tien jaar tot coördinator CAO-onderhandelingen. In die periode vervulde hij ook tal van lokale bestuurlijke functies bij de VVD in Noord-Holland.

In 1991 kwam Van Hoof tussentijds in de Tweede Kamer. Daar vestigde hij een naam als rekenaar en expert sociale zaken die het vertrouwen genoot van fractieleider Bolkestein. In 1992 was hij lid van de parlementaire enquêtecommissie-Buurmeijer, die het functioneren van de uitvoeringsorganen in de sociale zekerheid onderzocht. Het was het begin van een jaren durende hervormingsoperatie, die Van Hoof als Kamerlid van nabij volgde. Hij was ook de WAO-specialist van de VVD-fractie.

Na de verkiezingsnederlaag van de VVD in 2002 keerde Van Hoof stil terug naar de Tweede Kamer. Na de laatste Kamerverkiezingen in januari 2003 leek hij definitief te vertrekken uit de Haagse politiek.

Na een half jaar dook hij op als interim-burgemeester in Delfzijl, waar zijn partijgenote Jorritsma op dat moment al orde op zaken had gesteld. Hij bleef tot begin mei dit jaar. Ondertussen knoopte Van Hoof op het bestuurlijke vlak de banden weer aan met zijn oude werkterrein, onder meer als lid van de Raad van Advies van de Sociale Verzekeringsbank.

Hij kent `zijn' nieuwe minister, CDA'er De Geus, nog van begin jaren negentig toen die bij het CNV werkte. De opdracht van Van Hoof is voort te bouwen op de erfenis van Rutte, die de bijstand aanpakte en verantwoordelijk is voor de pensioenen.