Drie vrouwen gekozen met voorkeurstem

Bij de verkiezingen voor het Europees parlement zijn drie kandidaten, van CDA, PvdA en SP, vorige week door voorkeurstemmen gekozen. Dat blijkt uit de officiële uitslag van de verkiezingen.

Die uitslag is gisteren door de Kiesraad bekendgemaakt. Het gaat om Emine Bozkurt (PvdA), Ria Oomen-Ruijten (CDA) en Kartika Liotard (SP). Zonder deze stemmen zouden zij niet gekozen zijn. Bozkurt is de eerste vertegenwoordiger van Nederlands-Turkse afkomst in het Europees Parlement, zo meldt het voorlichtingsbureau van het EP.

De officiële uitslag komt overeen met de zetelverdeling die vorige week donderdag na het sluiten van de stembussen op grond van de gegevens per gemeenten vast te stellen was. CDA en PvdA krijgen zeven van de 27 Nederlandse zetels in het 732 zetels tellende Europees parlement. De VVD is de vierde partij met vier zetels, GroenLinks, Europa Transparant, SP en ChristenUnie/SGP hebben elk twee zetels en D66 een.

De Europese Commissie is inmiddels begonnen met een onderzoek naar de vroegtijdige bekendmaking van de verkiezingsuitslag. Het onderzoek gaat ook over andere landen waar al een uitslag op grond van reëele gegevens bekend was voordat dat officieel mocht, op zondagavond om 22.00 uur. De commissie onderzoekt of dit de stemming in andere landen heeft kunnen beïnvloeden en kan op grond van hiervan besluiten naar het Europese Hof van Justitie te stappen.

Bozkurt, werkzaam bij een adviesbureau voor sociale vraagstukken, is bij de PvdA met ruim 24.000 voorkeurstemmen gekozen. Wie 17.650 stemmen krijgt (10 procent van de kiesdeler), krijgt met voorrang een zetel. Ria Oomen-Ruijten gaat haar vierde en laatste periode in als europarlementariër. De Limburgse werd op de CDA-lijst lager geplaatst nadat een andere Limburger, Camiel Eurlings, werd aangewezen als lijsttrekker. Bij de SP is Kartika Liotard, als nummer drie de eerste vrouw op de kieslijst, met voorkeurstemmen gekozen.

UITSLAG: www.nrc.nl/europarlement