Detroit Pistons verrassen met basketbaltitel

Detroit Pistons is de verrassende kampioen van de Amerikaanse profbasketbalcompetitie NBA. De ploeg versloeg vannacht favoriet Los Angeles Lakers en bracht de eindstand in de best-of-seven serie op 4-1.

In Auburn Hills won de thuisploeg met 100-87 en daarmee was de eerste titel van de Pistons sinds 1990 een feit. De LA Lakers waren met drie titels in de laatste vier seizoenen en met sterren als Kobe Bryant, Shaquille O'Neal en Karl Malone – de laatste speelde vannacht wegens een knieblessure niet mee – vooraf zwaar favoriet voor de titel. Maar op basis van teamwork en een hechte defensie wonnen de Pistons het felbegeerde kampioenschap, het eerste voor een team uit de Eastern Conference sinds de titel van de Chicago Bulls (met Michael Jordan) in 1998.

Voor coach Larry Brown van de Pistons was het de eerste NBA-titel in zijn 21-jarige loopbaan. Zijn Lakers-collega Phil Jackson zag zijn tiende kampioenschapsring aan zijn neus voorbij gaan. ,,Dit is een ongelooflijk gevoel, omdat we hebben gewonnen van een team en een coach met zoveel kwaliteit'', zei Brown.

De wijze waarop de Pistons in de finalereeks de Lakers de baas bleven was uniek. Sinds de invoering in 1985 van het zogeheten 2-3-2 systeem (twee thuisduels gevolgd door drie uitduels en eventueel twee thuisduels) in de NBA-finale heeft geen ploeg de drie `middelste' wedstrijden in de serie gewonnen. De Lakers wonnen alleen hun tweede thuisduel. Maar de Pistons lieten de sterrenformatie met drie thuiszeges op rij kansloos.

Met achttien punten en 22 rebounds had Ben Wallace vannacht een belangrijk aandeel in de beslissende overwinning van de Pistons. Ook guard Chauncey Billups, uitverkozen tot meest waardevolle speler in de NBA-finales, toonde met veertien punten en zes assists opnieuw zijn waarde voor de Pistons. ,,We zijn klaar om de wereld te schokken'', had Billups voorafgaand aan de finale verklaard tegenover persbureau AP. ,,Ik ben nooit opgehouden met dromen'', jubelde hij vannacht, toen zijn voorspelling was uitgekomen.

Na zelf als een basketbal door de competitie te zijn gestuiterd – Billups speelde in zijn eerste drie NBA-seizoenen voor vier verschillende teams – is Billups' loopbaan in rustiger vaarwater gekomen. Na twee seizoenen bij Minnesota tekende hij in 2002 een zesjarig contract ter waarde van 35 miljoen dollar in Detroit.

In het vijfde finaleduel kwam de door Bryant verdedigde Billups minder tot scoren, maar bewees hij een goede passer te zijn. Mede door vijf assists van Billups sloten de Pistons het eerste kwart, waarin de Lakers sterk startten, af met een 25-24 voorsprong. Daarna zakten de Lakers weg en kwam de zege van de Pistons niet meer in gevaar.

In `Motown Titletown' Detroit vierden fans feest op straat. ,,Ain't no party like a Detroit party'', zong de uitgelaten menigte in de binnenstad, waar veel politie op de been was om de orde te handhaven. In 1990, toen de Pistons de titel wonnen ten koste van de Portland Trail Blazers, liep het kampioensfeest uit de hand. Zeven mensen, van wie zes door een auto werden geraakt, kwamen om het leven in de chaos op straat. Honderden mensen raakten gewond door schiet-, steek- en vechtpartijen. De politie arresteerde tientallen supporters.

Vannacht bleef het betrekkelijk rustig in Detroit. In de buitenwijken blokkeerden de fans het verkeer. Hier en daar werden vuurtjes gestookt, waarop de politie de menigte uiteendreef.