Controverse over lesbisch liefdesdrama in bioscopen India

Tientallen bioscopen in India krijgen sinds dinsdag politiebescherming. Het gaat om de bioscopen waar de film Girlfriend vertoond wordt, een Bollywood film over een liedesaffaire tussen twee vrouwen. De maatregel is een reactie op overvallen van activisten van de radicale hindoebeweging Shiv Sena op bioscopen in Bombay en Varanasi afgelopen maandag. Inmiddels zijn sommige bioscopen in het westen van India om veiligheidsredenen gestopt met de film te vertonen. ,,We hebben besloten geen enkel risico te nemen'', zei de eigenaar van twee multiplexen in Ahmedabad, de hoofdstad van de westelijke provincie Gujarat. ,,Ook al hebben er geen bedreigingen of aanvallen op theaters plaatsgevonden.''

Groepen als Shiv Shena maken deel uit van een groeiende anti-westerse beweging in India.

Zo'n honderd jonge leden van de groep sloegen ruiten in, verscheurden posters en richtten vernielingen aan. Bij geen van beide incidenten vielen gewonden. Woordvoerders van de groep zeiden dat de film ,,tegen de kern van de Indiase cultuur indruiste'', omdat er scènes van twee vrijende vrouwen in voorkomen.

Ook vrouwengroepen hebben tegen de film geprotesteerd, omdat deze een ,,pornografisch en clichématig portret'' zou schetsen van een lesbische verhouding.

De lesbische hoofdpersoon van Girlfriend wordt in de loop van de film steeds bezitteriger en steeds gestoorder. Volgens de regisseur, Karan Razdan, gaat de film over iemand die meer door omstandigheden lesbisch wordt, in plaats van dat ze als lesbienne wordt geboren. ,,Ik heb geen pro-lesbische film gemaakt'', aldus Razdan. ,,Maar de film heeft het debat op gang gebracht. Dat was mijn bedoeling.'' De opening van Girlfriend was matig bezocht, maar nadat de rel losbarstte, stroomde het publiek toe. In Bombay is de film te zien in meer dan een dozijn theaters. Politieagenten bewaken de bioscopen nadat de televisie vorige week scènes uit de film uitzond. ,,Onze voorstellingen waren gisteren uitverkocht'', zei Pawan Jain, bioscoopmanager in Bombay.