Bibit belandt in Britse handen

Het Nederlandse bedrijf Bibit, dat elektronische betalingen via internet afhandelt, is overgenomen door de Britse Royal Bank of Scotland. Dat heeft de onderneming uit Bunnik vanochtend bevestigd.

Bibit is een snelgroeiend bedrijf, dat vooral diensten verleent voor grote klanten. Bibit verzorgt onder meer betalingsverkeer voor Dell, Ryanair, Free Record Shop, Yahoo! en Vodafone. Het bedrijf realiseerde vorig jaar circa 30 miljoen euro omzet, heeft negentig werknemers en acht kantoren in onder meer Nederland, Duitsland, Japan en de Verenigde Staten. Bibit is in 1997 opgericht.

De overname van alle Bibit-aandelen vond al plaats op 4 mei, maar het bedrijf heeft er eerder nog geen ruchtbaarheid aan gegeven. De aandelen waren eerst in handen van onder meer BNP Paribas, Achmea-dochter Residex en Twinning, tot vorig jaar de deels door het ministerie van Economische Zaken beheerde broedplaats voor technologiebedrijfjes.

,,De Royal Bank of Scotland denkt dat Bibit een aantal hele sterke klanten heeft die mooi zijn om in portefeuille te hebben'', zegt Bibit-bestuurder P. van der Does. ,,Voor ons zal er niet zoveel veranderen. We hebben een nieuwe aandeelhouder, maar verder betreden we niet een hele nieuwe wereld.'' Die nieuwe aandeelhouder was vanochtend niet beschikbaar voor commentaar.

De Royal Bank of Scotland is een andere financiële instelling dan de Bank of Scotland, die al actief was in Nederland. De laatstgenoemde bank biedt in Nederland onder meer sinds enige tijd via internet hypotheken aan.