Beloki verlaat ploeg en mist Ronde van Frankrijk

De Spaanse wielrenner Joseba Beloki vertrekt per direct bij zijn ploeg, het Franse Brioches La Boulangère, en doet dit jaar niet mee aan de Ronde van Frankrijk. Dat heeft zijn ploeg vandaag bekendgemaakt.

De 30-jarige Beloki eindigde twee jaar geleden als tweede in de Tour, achter de Amerikaan Lance Armstrong. Vorig jaar ging hij als een van de favorieten voor de eindzege hard onderuit, in het slot van de negende etappe naar Gap. De renner die toen nog voor de Spaanse ploeg Once reed, liep daarbij een aantal breuken op. Hij brak onder meer zijn heup. Op de dag dat de Tour voor hem zo onfortuinlijk eindigde, bezette Beloki in het algemeen klassement de tweede plaats, op slechts veertig seconden van Armstrong. Die kon de vallende Beloki in een reflex op het nippertje ontwijken.

Een achtervolgende groep met Beloki en Armstrong joeg die dag in de slotkilometers op de ontsnapte Kazach Aleksandr Vinokoerov. Die zou in de komende Tour de France (3-24 juli) bij T-Mobile het kopmanschap delen met de Duitser Jan Ullrich. Maar Vinokoerov kwam eerder deze week ten val in de Ronde van Zwitserland en raakte daarbij zodanig gewond dat hij weken nog heeft om te herstellen en daardoor ook de Tour de France moet missen. `Vino' stond vorig jaar in Parijs op het podium. Hij was derde.

Beloki beklaagde dit seizoen zich herhaaldelijk over het feit dat hij in Frankrijk niet zijn gebruikelijke medicamenten kon nemen ter bestrijding van een allergie. Daarnaast was hij verrast door de mededeling van La Boulangère aan het einde van het seizoen met wielersponsoring te stoppen. Beloki tekende in de winter een contract tot het einde van het seizoen 2005.

Vier jaar geleden maakte de Bask een opvallend debuut in de Tour de France. Derde werd hij, toen in dienst van de Franse ploeg Festina. Die prestatie evenaarde hij een jaar later, toen in dienst van Once. Zijn beste prestatie leverde hij in de Tour van 2002, toen hij alleen Armstrong voor zich moest dulden.