Balkenende praat niet voor z'n beurt

Wie wil de Nederlandse regering eigenlijk als voorzitter van de Europese Commissie?

Premier Balkenende heeft zich tot dusverre over één mogelijke kandidaat publiek uitgelaten. De Belgische premier Guy Verhofstadt is een `goede kandidaat', zei Balkenende, in antwoord op een vraag, bij een bezoek van de Ierse premier Ahern. Maar is Verhofstadt ook de kandidaat van Balkenendes voorkeur? Nou, dat heeft hij níet gezegd, zo wordt in Den Haag rond de premier onderstreept. En hij zal dat ook niet doen, vlak voordat het spel in Brussel begint.

In de wetenschap dat Nederland dat spel niet naar eigen hand kan zetten, zal Balkenende voorzichtig manoeuvreren. In gesprekken met de nieuwe voorzitter moet immers de buit worden binnengehaald: een belangrijke portefeuille voor de nieuwe Nederlandse Eurocommissaris. Maar intimi van de premier kennen wel één voorzitter die daarbij van dienst kan: de Luxemburger Juncker. Van de goede partij, én wellicht de juiste man om met steun van Duitsland en Frankrijk een gewenste portefeuille als Landbouw binnen te halen.

De kandidaat daarvoor is minister van Landbouw Veerman, maar zeg dat niet hardop. Want de premier gaat niet naar een top met één naam in de achterzak.