Amerikaanse rente geleidelijk omhoog

De rente in de Verenigde Staten zal slechts in kleine stappen worden opgeschroefd, omdat het vooralsnog wel meevalt met de verwachte stijging van de inflatie. Die boodschap viel gisteren op te maken uit een verklaring van centralebankpresident Alan Greenspan tijdens een hoorzitting van de Amerikaanse Senaat.

Beleggers hadden er maandag nog op gegokt dat de Federal Reserve, het Amerikaanse stelsel van centrale banken, de rente tijdens zijn bijeenkomst op 29 juni met wellicht 0,5 procentpunt zou verhogen om de economische groei te temperen en zo het prijspeil te stabiliseren. Nu verwacht men hoogstens een verhoging van 0,25 punt. Op Wall Street herstelden de aandelenkoersen zich hierdoor. Op de obligatiemarkten gebeurde het tegenovergestelde.

,,Ons algemene inzicht is dat factoren die de inflatie opstuwen waarschijnlijk geen serieus probleem vormen voor de komende periode'', aldus Greenspan. Hij sprak naar aanleiding van zijn komende herbenoeming als voorzitter van de Federal Reserve. De huidige economische groei noemde hij ,,solide''.

Greenspans uitspraken, die in de financiële wereld tot in detail worden uitgeplozen, waren in overeenstemming met de laatste prijsindexcijfers, waaruit bleek dat de kosten voor levensonderhoud in mei met 0,6 procent zijn gestegen. Worden energie en voeding buiten beschouwing gelaten, dan blijft slechts een stijging van 0,2 procent over.

Als Greenspan tussentijds niet van idee verandert, zou de huidige kortlopende rente, die al bijna een jaar op het historisch lage niveau van 1 procent ligt, eind deze maand stijgen tot 1,25 procent en dan ,,geleidelijk'' een niveau bereiken van 2,25 procent aan het einde van dit jaar, verwachten economen. Maar, zei Greenspan, ,,voorspellingen kunnen incorrect blijken te zijn'', en dan is alsnog een ander rentebeleid mogelijk.

Een van de onwaarschijnlijke, maar niet uitgesloten risico's die Greenspan ziet voor de Amerikaanse economie is een nieuwe terreuraanslag. Een ander probleem kan een plotselinge koersval van de toch al zwakke dollar zijn.

Over de hogere olieprijs, of het Amerikaanse handels- en begrotingstekort, zei hij zich geen zorgen te maken, zeker niet op de korte termijn, dankzij de ,,flexibiliteit'' van de Amerikaanse economie. Al voegde hij eraan toe dat de olieprijzen op langere termijn ,,een zorgelijk element in het kostenplaatje'' kunnen worden. Als mogelijke oorzaak van het lager uitvallen van de inflatie wees Greenspan op de aanhoudende productiviteitsgroei.

De 78-jarige Greenspan, die van alle senatoren alsmaar lof kreeg toegezwaaid voor zijn inmiddels zeventienjarige voorzitterschap en die dit jaar zijn vijfde termijn zal ingaan, veroorloofde zich op het eind van de zitting van de Amerikaanse Senaat bij hoge uitzondering een grapje. ,,We liggen op koers, maar, zoals klungelige golfers zeggen, `het is geen weggeefballetje'.''

    • Viktor Frölke