Zweden schiet met scherp bij EK-start

Zweden heeft een voortvarende start gemaakt bij het EK voetbal. De ploeg van bondscoaches Lars Lagerbäck en Tommy Söderberg zette gisteren Bulgarije met 5-0 opzij, en nam daardoor de leiding in groep C, die verder bestaat uit Italië en Denemarken.

Uitblinker aan Zweedse zijde was Henrik `Henke' Larsson, de spits die zijn interlandcarrière in feite al had beëindigd. Maar dat was twee jaar geleden, na het WK in Japan en Zuid-Korea. Ruim 120.000 handtekeningen konden de oud-speler van Feyenoord niet op andere gedachten brengen. Zijn zesjarige zoontje Jordan wel. Op diens aandringen keerde Larsson onlangs terug, en gisteren in Lissabon stond de 32-jarige aanvaller met twee meesterlijke doelpunten aan de basis van de eclatante overwinning op het solide Bulgarije.

Vooral Larssons eerste treffer, in de 57ste minuut, was van grote schoonheid. Op aangeven van Heerenveen-verdediger Erik Edman kopte hij raak na een elegante snoekduik. Nog geen minuut later trof de veelscorende spits van Celtic (242 doelpunten in zeven Schotse seizoenen) opnieuw doel. Vanuit een nagenoeg onmogelijke hoek schoot hij de bal hoog in het doel.

Bondscoach Lagerbäck prijst zich gelukkig met de terugkeer van Larsson in zijn selectie. ,,Het wordt voor een trainer een stuk gemakkelijker als hij zo'n speler heeft. In de eerste helft hebben de Bulgaren onze defensie de nodige problemen bezorgd. Na rust hebben we fantastisch gespeeld, 45 minuten bijna perfect. Maar dit is pas de eerste stap. Dat heb ik de kleedkamer al meteen gezegd.''

Het duel ging gelijk op tot de openingstreffers, in de 32ste minuut van de voet van middenvelder Fredrik Ljungberg die een niet te missen kans kreeg van Ajacied Zlatan Ibrahimovic. De beste mogelijkheden waren in de openingsfase zelfs voor Bulgarije. Bondscoach Plamen Markov beschikt dan ook over een degelijke maar geslepen ploeg, die snel kan overschakelen van verdediging naar aanval.

Datzelfde geldt voor Zweden, dat tien jaar geleden voor het laatst van zich deed spreken bij een groot internationaal toernooi (derde plaats bij het WK in de Verenigde Staten). Inmiddels beschikken de Scandinaviërs opnieuw over een uitgebalanceerde ploeg: een solide achterhoede, een krachtig middenveld en een aanval die overloopt van ervaring (Larsson) en individuele kwaliteiten (Larsson en Ibrahimovic). Bovendien lijkt de selectie op het juiste moment in vorm, en beschikt Zweden met Christian Wilhelmsson en Kim Källstrøm over jeugdig elan.