Zuiniger met voorverwarmd water

Een wasautomaat of vaatwasser wast zuiniger met voorverwarmd water uit een gas- of oliegestookt warmwaterapparaat.

Wie water verwarmt met een elektrische waterkoker maakt energetisch gesproken een omweg. De benodigde stroom is gemaakt in een elektriciteitscentrale, waar aardgas of -olie water tot het kookpunt verwarmt. De gevormde waterdamp produceert in een generator elektriciteit die vervolgens via het distributienet uiteindelijk de woning in stroomt. Wanneer datzelfde aardgas (of olie) direct het water zou verwarmen, treden er aanzienlijk minder energetische verliezen op, onder meer doordat er geen transportverliezen in het distributienet voorkomen. De energiebesparing ligt tussen 10 en 35 procent.

Dezelfde redenering geldt niet alleen voor het gebruik van waterkokers, ook elektrische fornuizen, afwasmachines en vaatwasmachines zouden zuiniger kunnen werken wanneer het benodigde warme water uit een gasgeiser zou komen in plaats van dat daar een elektrisch element voor zorgt.

Voor de waterkoker en het elektrische fornuis voldoet natuurlijk allang het gewone gasgestookte fornuis, voor wasmachine en vaatwasmachine bestaan alternatieven die nog maar weinig bekendheid hebben: de zogenaamde hot-fill apparatuur. Hiermee is het mogelijk om naast koud water ook warm water in te nemen. Een aansluiting op zowel een koud- als warmwaterleiding is hierbij noodzakelijk. Een thermostatische kraan voor de waterinlaaat van de machine moet voorkomen dat de temperatuur van het aangevoerde water boven de 60 graden komt.

In de door ons omringende landen zijn hot-fill apparaten in elke winkel verkrijgbaar, hier moet je stad en land aflopen om je energiebesparend huishouden te kunnen vervolmaken.

Wat betreft wasmachines brengt Miele de W 455 WPS op de markt, een volledig elektronisch gestuurde hot-fill voorlader. Naast de mogelijkheid tot het innemen van warm water heeft deze wasautomaat allerlei andere milieusparende snufjes, zoals een computergestuurde watertoevoer en een ventiel voor wasmiddelbesparing. Volgens de website van Milieu Centraal (www.milieucentraal.nl) zou Miele de enige fabrikant zijn met een hot-fill wasmachine, maar dat blijkt niet het geval: ook de firma Asko kan bij haar wasmachines deze optie aanbieden. De warmwaterinlaat is hierbij alleen actief bij temperaturen boven 45 graden Celsius. Bij wol- en handwasprogramma's die bij maximaal 40 graden draaien schakelt de machine over naar de aanvoer van koud water en warmt een thermisch element het water elektrisch op. De hot-fill inlaatset is toepasbaar bij vijf verschillende modellen van Asko.

Het is ook mogelijk een bestaande wasmachine geschikt te maken voor hot-fill gebruik, zo meldt de website van Michèl Post. Omdat de gewone wasmachine maar één waterinlaat heeft, komt er een voorschakelapparaat aan te pas, dat via dezelfde inlaat warm of koud water kan laten stromen. Dergelijke apparaten zijn bij installatiebedrijven verkrijgbaar (voor circa 180 tot 240 euro), of aan de hand van een bouwbeschrijving (op http://home.hccnet.nl/michel.post) voor ongeveer 60 euro zelf te maken met twee magneetventielen en een tijdschakelaar.

Ook sommige vaatwassers zijn geschikt voor een hot-fill aansluiting. Een punt van discussie is hier dat sommige energiebesparende technieken bij gewone `cold-fill' vaatwassers moeilijk zijn toe te passen bij een hot-fill apparaat, zoals een condensdroger. Ook komt het waterverbruik soms hoger te liggen. Zo meldt www.kijkopkeukens.nl dat Miele weliswaar een cold-fill vaatwasser levert met een speciaal programma voor hot-fill, maar dat dit programma de energiebesparing enigszins tenietdoet door bijna 30 procent meer water te verbruiken.

Hot-fill apparatuur kan nog zuiniger werken door een zonneboiler het warme water te laten leveren. Met name in de zomer hebben gebruikers van een zonneboiler een overschot aan warm water, dat uitstekend te gebruiken is om de (vaat)was te doen. Volgens Milieu Centraal kunnen de besparingen op de elektriciteitsrekening in zo'n geval oplopen tot 40 procent op jaarbasis. Voorwaarde is wel dat de leiding tussen de zonneboiler en de (vaat)wasmachine kort is, om het verlies aan warmte tijdens het transport beperkt te houden.

    • Rijkert Knoppers