Zaak van atheïst VS afgewezen

Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft gisteren het verzoek afgewezen van een atheïstische vader om de woorden `onder God' te verwijderen uit de eed van trouw aan de Amerikaanse vlag.

Met het uitspreken van deze eed begint voor miljoenen schoolgaande kinderen in de Verenigde Staten de lesdag. Ze beloven ,,trouw aan de vlag van de Verenigde Staten van Amerika en de republiek waarvoor hij staat, één natie onder God, ondeelbaar, met vrijheid en gerechtigheid voor allen''.

Michael Newdow vond het als overtuigd atheïst niet juist dat ook zijn tienjarige dochter dagelijks deze woorden moest uitspreken en haalde in een eerdere rechtszaak zijn gelijk. Het Hooggerechtshof besliste echter dat de eis van de vader onontvankelijk is omdat Newdow niet de volledige voogdij heeft over zijn dochter. Het Hof sprak zich echter niet uit over de vraag of de woorden `onder God' een ongrondwettelijke vorm van steun aan religie door de staat vormen. Newdow was woedend na de uitspraak, maar zijn ex-vrouw, de moeder van het meisje die christen is, reageerde opgelucht.

De rechtszaak zorgde voor een hevig debat in de Verenigde Staten over de grondwettelijkheid van de eed. Zowel voor- als tegenstanders uitten na de uitspraak gisteren hun ongenoegen over het voorbijgaan aan de kern van de zaak: steun van de overheid aan een bepaalde religie. Verwacht wordt dat de kwestie opnieuw zal opkomen en dat het Hooggerechtshof zich er dan wel over zal moeten uitspreken.

De uitspraak gisteren viel op de vijftigste verjaardag van de toevoeging van de woorden `onder God' aan de eed van trouw. Amerika nam de woorden in 1954 in de eed op om de Amerikaanse waarden en het erfgoed duidelijk te onderscheiden van het communisme dat een atheïstische grondslag heeft.