Verzet Franse bonden breidt zich verder uit

Het verzet van de Franse vakbonden in de energiesector tegen de verandering van bedrijfsvorm van de staatsbedrijven Électricité de France en Gaz de France neemt steeds grotere vormen aan.

Het personeel van beide bedrijven is opgeroepen vandaag in het hele land de straat op te gaan. Bij verschillende leden van de Assemblée (het Franse lagerhuis) is thuis de elektra tijdelijk afgesneden.

Directe aanleiding is het debat, vanmiddag, in de Assemblée over het wetsontwerp van minister van Financiën Nicolas Sarkozy inzake de verandering van de bedrijfsvorm van beide staatsbedrijven. Sarkozy wil beide nutsbedrijven omzetten in naamloze vennootschappen om noodzakelijke hervormingen mogelijk te maken. Een tweede stap is een gedeeltelijke privatisering.

De bonden lopen al weken te hoop tegen het wetsontwerp, omdat ze vrezen dat verandering van de status van de bedrijven tevens wijzigingen in die van het personeel inhoudt. Werknemers van Edf en GdF genieten uitzonderlijke privileges, zoals de mogelijkheid op 52-jarige leeftijd met pensioen te gaan met behoud van 75 procent van het laatstverdiende loon. Verder wordt hen onder meer slechts 10 procent van hun eigen energieverbruik in rekening gebracht, werken ze slechts 32 uur per week en zijn de ziektekostenpremies voor rekening van hun werkgever.

Uit protest tegen het wetsontwerp sneed de grootste energiebond CGT anderhalve week geleden de stroomtoevoer af van het Parijse treinstation Saint-Lazare, waardoor een half miljoen reizigers strandde. De actie riep felle protesten op van publiek en politiek. De huidige acties zijn gerichter en duperen politiek verantwoordelijken. Ook heeft de bond de stroomtoevoer hersteld bij 41 gezinnen die ervan zijn afgesloten wegens wanbetaling.

Minister van Financiën Sarkozy wil de status van EdF en GdF veranderen om hervormingen en gedeeltelijke privatisering mogelijk te maken. Hij heeft zijn wetsontwerp in de recordtijd van nauwelijks drie maanden voorbereid om het vanmiddag te kunnen bespreken met de Assemblée. Hij heeft intussen talrijke concessies gedaan aan de bonden. Zo heeft hij toegezegd dat de staat voor minimaal 70 procent eigenaar blijft en dat het personeel vijf procent in bezit krijgt. Ook heeft hij beloofd dat de status van het personeel niet verandert, een half miljard euro aan extra investeringen toegezegd en de gedeeltelijke privatisering een jaar uitgesteld.

Het probleem is dat de bonden de minister niet geloven, wegens het voorbeeld van France Télécom. Daar werden beperkingen van de rechten voor het personeel en vergaande privatisering voorafgegaan door beloftes van het tegendeel.

    • Pieter Kottman