Verkoop auto's in Nederland uitzonderlijk laag

In geen ander West-Europees land was de verkoop van nieuwe auto's in mei zo slecht als in Nederland. De verkopen lagen 14,9 procent onder het aantal van een jaar eerder: 38.599 auto's tegen 45.339 in mei 2003. Andere West-Europese landen telden juist een stijging van gemiddeld 1,0 procent. De ACEA, de organisatie van Europese automobielproducenten, meldde vandaag dat Nederland al het hele jaar een slecht land is voor autoverkopen. Tot dusver is hier 0,5 procent minder verkocht dan dezelfde periode vorig jaar (236.049 tegen 237.326 in 2003). Het West-Europees gemiddelde is een toename van 2,7 procent. De fabrikanten geven enkele verklaringen. Nederland had in mei twee werkdagen minder dan vorig jaar. In veel andere West-Europese landen was dat er maar eentje minder. Bovendien hebben consumenten minder vertrouwen in de economie dan voorgaande maanden, zo bleek ook uit CBS-cijfers eind mei.