Toneelprijzen voor Willems en Schluter

Zoetgevooisde zangeressen, kopjesduikelende skaters en wilde Afrikaanse dans; de uitreiking van de VSCD toneelprijzen gisteravond in De Meervaart in Amsterdam had iets weg van een semi-professioneel schoolfeestje. Met de ereprijzen, ingesteld door De Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties, wordt elk jaar gepoogd een dosis glamour in het Nederlandse theaterleven te pompen. Dit keer zaten de winnaars op een rijdende troon, en kreeg het publiek knipperende fluitjes en lichtgevende armbanden.

De Louis D'Or, de prijs voor de beste mannelijke hoofdrol, werd gewonnen door Jeroen Willems, voor zijn rollen in La Musica twee bij ZT Hollandia én voor zijn dubbelrol als vrouw en Brelzanger in Brel, de zoete oorlog bij Toneelgroep Oostpool. De prijs voor de beste vrouwelijke hoofdrol, de Theo D'Or, ging naar Ariane Schluter voor haar rol in Eden van toneelgezelschap Het Groote Hoofd. Vorig jaar won Schluter de prijs ook, voor haar rol als Nina Leeds in Strange Interlude van Het Nationale Toneel.

Schluter zelf was niet aanwezig bij de uitreiking, en zij was de enige niet: tal van genomineerden hadden bezigheden elders. Vrijwel het gehele RO theater bijvoorbeeld, dat de Prosceniumprijs voor een bijzondere artistieke prestatie won voor de Proust-theatercyclus Op zoek naar de verloren tijd.

Gilda De Bal en Pierre Bokma wonnen respectievelijk de Colombina en de Arlecchino voor beste vrouwelijke en mannelijke bijrol. De Bal kreeg de prijs voor haar rol als Vanja's moeder in Oom Vanja van Het Toneelhuis, en Bokma voor zijn rol als generaal Ezra Mannon in Rouw siert Electra door Toneelgroep Amsterdam. Erg enthousiast betoonde Bokma zich niet met de prijs, net zo min als Ton Kas, die samen met Marcel Musters van de Mugmetdegoudentand de VSCD Mimeprijs in de wacht sleepte. Kas, onderdeel van de groep Kadéwé (voorheen Kas & de Wolf), vond het een ,,dubieuze eer'' om na 24 jaar teksttoneel voor een tweede keer de Mimeprijs te winnen. ,,Ik wist niet dat jullie me zó graag weg wilden hebben'', zei hij.

Geen onderdeel van de VSCD prijzen, maar wel onderdeel van het prijzenfeest was de jaarlijkse NRC Handelsblad Toneelpublieksprijs ter waarde van 35.000 euro, plus 25.000 euro advertentieruimte. Door middel van stemrondes koos het publiek het elf uur durende Tantalus van Toneelgroep De Appel als favoriete voorstelling van het afgelopen seizoen.

Regisseur en artistiek leider Aus Greidanus herinnerde de aanwezigen fijntjes aan vier jaar geleden, toen De Appel ook een marathon speelde uit protest tegen de op handen zijnde opheffing wegens gebrek aan subsidie. De andere niet-VSCD prijs, de tweejaarlijkse Erik Vos prijs van 5000 euro, was voor regisseur Lotte van den Berg, als ,,bijzonder talent onder de nieuwe lichting theatermakers''. Ook zij was niet aanwezig; ze was op vakantie in Schotland.

    • Jowi Schmitz