Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Netwerk. Reportage over de beroemde brug in de Bosnische stad Mostar die tijdens de oorlog in voormalig Joegoslavië verwoest werd. Onlangs is het eeuwenoude monument dat moslims en christenen met elkaar verbindt heropend. Ned.1, 20.32-21.00u.

Nova. Gesprek met de directeur van Artsen zonder Grenzen in Nederland Austen Davis over de al of niet gemaakte afspraken met het ministerie van Buitenlandse Zaken over het miljoen aan losgeld voor Arjan Erkel. Ook geven Arjan en zijn vader commentaar. Verder een reportage over wat mensen doen die niet naar het EK Voetbal kijken. Ned.3, 22.55-23.30u.

DOCUMENTAIRE

Statusangst. De joods-Zwitserse schrijver en filosoof Alain de Botton onderzoekt het belang van status en aanzien in ons leven, niet alleen in materieel en financieel opzicht maar vooral ook in de betekenis van waardering en reputatie in de ogen van de anderen. Hij praat met priesters, punkers, managers en clochards. Canvas, 22.25-23.15u.

No. 17 (Haharug ha-17. Israëlische documentaire over de zoektocht van David Ofek naar de identiteit van een van zeventien mensen die omkwamen tijdens een zelfmoordaanslag in een bus op de Meggido kruising net buiten Tel Aviv. Een van de slachtoffers was door de bomexplosie totaal onherkenbaar geworden en bleef ongeïdentificeerd. Ned.3, 0.05-1.25u.

SPORT

EK Voetbal. Voorbeschouwingen en rechtstreekse verslagen van de wedstrijden Tsjechië tegen Letland en het Nederlandse elftal tegen Duitsland. In aanloop naar de wedstrijd geven Johan Cruijff en Franz Beckenbauer in het Engels een vooruitblik. Ook Radio 1 zendt de wedstrijd live uit. Ned.2, 17.30-22.45u.

PRAATPROGRAMMA

Villa BvD. Gasten zijn hoogleraar Nederlandse letterkunde Herman Pleij en volkszanger André Hazes. RTL4, 22.40-23.45u.

KUNST & DRAMA

TV3. Gast is acteur Jeroen Willems die voor de voorstellingen Brel, de zoete oorlog en La Musica-twee' bekroond is met de Louis d'Or. Verder de nieuwe voorstelling van Het Nationaal Ballet in het Holland Festival. Ned.3, 19.45-20.15u.

KRO Detectives. Als alternatief voor het EK voetbal twee detectives: Murder in mind naar een verhaal van Stephen Leather en een aflevering uit de serie Spooks over de Britse geheime dienst MI5. Ned.1, 21.00-22.58u.

FILM

Good Burger (Brian Robbins, 1997, VS). Jeugdkomedie over een in zijn bestaan bedreigde hamburgertent. Met Kel Mitchell. RTL5, 20.30-22.25u., met reclame.

True Crime (Clint Eastwood, 1999, VS). Eastwood regisseerde stervehikel voor zichzelf. Als drankzuchtige én overspelige journalist probeert hij op het nippertje helpende hand te bieden aan onschuldig ter dood veroordeelde Isaiah Washington. SBS6, 20.30-23.05u., met reclame.

Striptease (Andrew Bergman, 1996, VS). Demi Moore als een in een voogdijzaak verwikkelde moeder die zichzelf noodgedwongen exploiteert als atletische stripper in geflopte komedie naar gelijknamige satire van Carl Hiaasen. Met Burt Reynolds als geïnteresseerd Congreslid. Veronica, 20.30-22.45u., onderbroken door

reclame.

Chain of Command (John Terlesky, 2000, VS). Actiefilm in de traditie van Die Hard. Terroristen gijzelen Amerikaanse president (Roy Scheider) op cruise-schip en dreigen met diens koffertje nucleaire wapens te activeren. RTL5, 22.25-0.15u.

Final solution (Cristobal Krusen, 2001, VS). Televisiefilm gebaseerd op een werkelijk gebeurd verhaal uit Kaapstad in 1993. Na een grote uitbarsting van geweld in Langa Township zoekt Jan, leider van een paramilitaire groep, zijn toevlucht in een plaatselijke kerk. Hij komt daar zijn vroegere vriend Gerrit tegen die met haat tegen de Engelsen en `het zwarte kwaad' is opgegroeid. Ned.1, 22.58-0.40u.

RADIO

Kunststof. Gesprek met illustratrice en prentenboekenmaakster Annemarie van Haeringen over haar nieuwe boek. Zij vertelt waarom het over beren en niet over olifanten gaat. Radio 1, 19.04-20.00u.

De avonden. Het eerste deel van een serie bloemlezingen uit de gedichten die het afgelopen seizoen werden voorgedragen. In het tweede uur een gesprek met de Groningse architectuurhistoricus Peter-Michiel Schaap die zich verzet tegen de eenvormigheid van Vinex-wijken en watervillaparken. 747AM, 21.02-23.00u.