Slapen op de grond

De Achterpagina zingt de lof van een aantal bijzondere catalogi. Vandaag de `Bever zwerfsport outdoor Innovators catalogus', die veel leesplezier biedt aan buitensporters.

Wandelen is woorden leren, `buitensport' bijvoorbeeld. Buitensport (BS) bestond nog niet toen ik rond 1970 mijn eerste wandeling in de bergen maakte. Je deed niet aan buitensport, je wandelde en je kampeerde. Bijna niemand droeg ook buitensportkleren. Er was de knickerbocker, (van `knikker bakker': bijnaam voor de afstammelingen van de Nederlandse kolonisten in Nieuw Amsterdam naar hun kniebroek), die was duur en je stond al begin jaren zestig voor gek als je er mee liep. Je droeg een oude spijkerbroek en liep op legerkistjes of `Noorse trekkers', een begrip op wandelgebied dat zelfs niet meer te googlen is.

Nieuwe woorden opgepikt tijdens die eerste bergwandelingen waren `anorak' en `gamaschen'. Anorak is een woord afgeleid uit de taal van de Inuit waarin het `wind' betekent. De Franse ontdekkingsreiziger Charcot introduceerde het woord rond 1905 in de Franse taal. Het kledingstuk zelf, een kort jack zonder rits of knopen en met een capuchon raakte pas na de Tweede Wereldoorlog in zwang. Mijn eerste introductie van dit kekke windbrekertje ging gepaard met de aanduiding `dubbel geweven Egyptisch katoen'. Daarvan was die anorak gemaakt, en de toevoeging over de stof ontlokte jaloerse reacties bij de omstanders. Die anorak was schier onbetaalbaar.

Van dubbel geweven Egyptisch katoen heb ik uiteindelijk na veel sparen een parka gekocht bij de Amsterdamse BS-winkel Demmenie. Parka komt uit de Siberische taal het Nenets, zegt het ene etymologische woordenboek, en betekent jas van rendierhuid. Anderen zeggen dat het net als anorak een Inuit woord is. Fantastische jas, die eigenlijk al was achterhaald toen ik hem aantrok, want hij was niet waterdicht.

Onder woorden kan je misschien niet schuilen, maar ze kunnen je wel de weg wijzen naar waterdichte kleding. Nu zoek je naar jassen van goretex. Of als je toch katoen wilt, naar ETA-katoen. Dat is via een zeer nauwkeurig machinaal proces zo fijn geweven dat het geen vocht doorlaat. ETA en goretex zijn slechts een paar woorden die een BS'er moet kennen, wil hij zijn weg vinden in de BS-catalogi en buiten droog blijven.

De dikke en steeds meer aan overgewicht lijdende Bever zwerfsport outdoor Innovators catalogus houdt de lezer nauwgezet op de hoogte van alle BS-vernieuwingen en leert hem en passant een hoop nieuwe woorden. Zo komt het merk Hilleberg met de `Bivanorak'. Dit is een kruising tussen een bivakzak en een poncho gemaakt van `waterdicht ripstop nylon met een ademende PU-coating'. Bivak komt van het Zwitser-Duits Beiwacht, en poncho is van Spaans-Amerikaanse origine. Maar wat ripstop precies inhoudt, valt niet zo snel te achterhalen. Dat geldt voor veel eigentijdse BS-begrippen.

Zo nemen we uit de laatste Bever catalogus tot ons dat de `Trailrunner FL Featherlite' is gemaakt van `superlicht drie maal elastomeer gecoat rip-stop nylon', `Engelse naden' heeft en `easton 78-HS boogstokken' en 495 euro kost. Dat het `Petzl TI-bloc' ook ,,zeer geschikt'' is voor ,,het maken van Seilrollenflaschenzug'' en dat de slagvastheid van fietshelmen wordt gegarandeerd door de `In Molding technology', waarbij ,,impact bestendig polystyreen ingespoten wordt in een polycarbonaat mal''.

Omdat zeker de helft van de Bever-catalogus lezers geen scheikunde heeft gestudeerd, noch op de hoogte is van de fysiologische eigenschappen van stoffen, leest deze catalogus als een bijbelexegese voor atheïsten in het Arabisch. Het enige wat duidelijk is bij de meeste productomschrijvingen is de prijs.

Laat echter ook duidelijk zijn dat de Bever-catalogus ieder jaar weer voor weken, zo niet maanden leesplezier zorgdraagt. De plaatjes zijn fraai, de modellen jong, energiek en aantrekkelijk en de verwijzingen naar de achterliggende BS-industrie intrigerend. Niet alleen roepen de gehanteerde begrippen beelden op van bezeten Sickboks in knickerbockers achter borrelende retorten, de Bever-catalogus stelt de lezer ook nog eens bij bijna iedere pagina de vraag: is dit nog buitensport?

Is in de BS plaats voor ,,een portable hammock'' of een Campinggaz Partygrill? En welke buitensporter volgt een theoriecursus bergwandelen à 45 euro? Bever roept onbedoeld oude herinneringen op aan slapen op de grond en koken op een houtvuur en daarvoor zijn we ieder jaar deze catalogus weer dankbaar.

Via www.bever.nl kan de besproken catalogus worden aangevraagd.

    • Hans Moll