R'damse wethouder wordt burgemeester gemeente Westland

De Rotterdamse wethouder Sjaak van der Tak (CDA) wordt burgemeester van de gemeente Westland. De gemeenteraad van Westland heeft Van der Tak gisteren als eerste kandidaat voorgedragen.

Westland (bijna 100.000 inwoners) is op 1 januari ontstaan als fusiegemeente van De Lier, Naaldwijk, Monster, 's Gravenzande en Wateringen.

Wethouder Van der Tak geldt als een van de grondleggers van het Rotterdamse `Pim Fortuyn-college' van Leefbaar Rotterdam, CDA en VVD. Na aanvankelijke aarzeling besloot de partij onder zijn leiding met de leefbaren een college te vormen dat sindsdien school heeft gemaakt met opvallende maatregelen tegen onveiligheid en verloedering.

Maar waar Leefbaar Rotterdam een wethouder voor veiligheid wilde, eiste het CDA `integratie'. Met sociale zaken en onderwijs vormde integratie de portefeuille van Van der Tak.

Van der Tak (47) is geboren in Pernis, een dorp binnen de gemeentegrenzen van Rotterdam onder de rook van de Shell-raffinaderij. Daar woont hij met zijn vrouw en zes kinderen nog steeds. Hij werd gemeenteraadslid in 1990 en wethouder van onder meer sociale zaken en arbeidsmarkt in 1996, in een college met de PvdA. De afgelopen twee jaar, in het college met Leefbaar Rotterdam en VVD, was hij tevens loco-burgemeester.

Van der Tak zegt de Rotterdamse politiek ,,met een dubbel gevoel'' te verlaten: ,,Ik heb altijd gezegd dat wethouder de mooiste baan van de wereld was. Ik heb er lang over nagedacht of ik dit moest doen. Maar er is een dringend beroep op mij gedaan mijn ervaring ook eens ergens anders in te zetten. Dat ga ik nu doen.''

Van der Tak wordt mogelijk opgevolgd door CDA-fractieleider Leonard Geluk. In de gemeenteraad maakt deze zich al sinds het begin van het college sterk voor integratie. Vorige week nog keerde hij zich tegen de uitspraak ,,de imam en de oude politiek spreken af: hou jij ze dom, dan hou ik ze arm'' van Leefbaar Rotterdam-wethouder Marco Pastors (infrastructuur).

Geluk in zijn internet-dagboek: ,,Het is essentieel om bruggen te gaan slaan tussen de bevolkingsgroepen in de stad. De basis hiervan is respect voor religies. Ik maak me zorgen over de kans van slagen, als dit de inzet wordt van het college.''