Peking: afkoeling economie lukt

Overheidsmaatregelen om een oververhitting van de Chinese economie te voorkomen beginnen vruchten af te werpen. Dat zegt het hoofd van China's centrale bank, Zhou Xiaochuan, die vandaag wordt geciteerd in een Chinese zakenkrant.

Eerder deze week al meldde de overheidskrant China Daily iets soortgelijks namens de Chinese premier Wen Jiabao. Wen zou vinden dat maatregelen van de Chinese overheid om de leningen door banken aan banden te leggen nu beginnen te werken. De maatregelen beginnen een gunstig effect te hebben op het terugdringen van de inflatie en van andere ,,ongezonde elementen'' in China's economie, zei Wen.

Wen is vorige week speciaal naar de centraal-Chinese provincie Hubei getrokken om de plaatselijke ambtenaren op het hart te drukken om mee te werken aan het centrale overheidsbeleid. Plaatselijke ambtenaren spelen een belangrijke rol bij de oververhitting van de economie: zij dwingen de plaatselijke kantoren van de staatsbanken vaak tot het doen van leningen voor bouwprojecten, omdat dergelijke projecten bijdragen aan de werkgelegenheid en aan het aanzien van de plaatselijke regering. Economisch rendabel zijn deze projecten in veel gevallen niet, en daarmee is er juist op plaatselijk niveau sprake van veel `loze groei'.

Of het de Chinese centrale overheid inderdaad lukt om de economische groei af te remmen, is nog moeilijk vast te stellen. De consumentenprijzen lagen in mei van dit jaar 4,4 procent hoger dan in dezelfde maand vorig jaar, en daarmee is de inflatie de hoogste die China in zeven jaar heeft gekend. Maar ten opzichte van de vorige maand zijn de consumentenprijzen in mei met 0,1 procent gedaald, wat erop kan wijzen dat de inflatie over haar hoogtepunt heen is. Dat zou een renteverhoging door de centrale bank niet nodig maken.

Ook zijn de directe buitenlandse investeringen in de eerste vijf maanden van dit jaar toch weer met ruim elf procent gegroeid, al was de groei in de eerste vijf maanden van 2003 met 48 procent aanzienlijk hoger.

Door de toegenomen productiecapaciteit loopt de vraag, en daarmee de prijs, van materialen als cement, staal en aluminium nog steeds op. Ook de investeringen in vastgoed nemen nog aldoor toe, zij het dat die in mei nog maar half zo snel groeiden als in april nog het geval was.

Zo goed als in mei ook de groei van de industriële productie zowel als het geldaanbod verminderde vergeleken met de maand ervoor, zij het bescheiden.