Onweertruffels

De Arabische naam is kamah. Ze zien er uit als kleine aardappeltjes en er bestaan twee soorten van: de witte, ietwat sponzige soort en een donkerder roodachtig knolletje dat wat duurder is.

Ik heb het over de woestijntruffel die op het ogenblik in Damascus op straat te koop is. Prijs per kilo ongeveer 10 dollar. De woestijntruffel die ook wel onweertruffel wordt genoemd, wordt in Syrië, Saoedie-Arabië, Irak en Marokko gevonden. Men beweert dat deze truffels de seksuele lusten stimuleren en de potentie verhogen. De bedoeïnen die deze truffels vinden en doorverkopen roosteren de truffels op houtskool waarna ze de schilletjes er af trekken en de truffels opeten. Als een gepoft aardappeltje. Dat schilletje moet bij voorkeur glad zijn, want in barstjes zit zand verborgen. Dat de oogst aan woestijntruffels die onweertruffels worden genoemd dit voorjaar groot is, is te danken aan de onweersbuien van de afgelopen herfst en winter. Mostafa Abu-el-Nil, bioloog aan het Kuwait Institute for Scientific Research, zegt dat de donder-en-bliksem mythe zeker een kern van waarheid heeft. De donder zorgt voor kleine barstjes in de grond waardoor truffelsporen de ruimte krijgen. De bliksem beïnvloedt de chemische samenstelling van de regen. Kortom, donder, bliksem en regen bevorderen de truffeloogst. Enkele jaren geleden waren er bij de Hollandse groothandel woestijntruffels te koop. Op het ogenblik is de vraag vanuit de horeca nihil. De Europese truffel heeft een veel pregnantere geur en smaak dan woestijntruffel die, zeggen kenners, vaag naar paddestoel en artisjok smaakt. Een recept voor een 4-persoons salade met truffelsmaak. Was en droog de spinazieblaadjes. Verwijder harde stelen bij de waterkers. Bij Chinese winkels/supermarkten zijn de mooiste bosjes waterkers te koop. Kook de aardappeltjes gaar en verwijder de schil. Snijd ze doormidden. Verdeel spinazie, waterkers en aardappeltjes over de borden en besprenkel de salade met een vinaigrette van olie, sinaasappel- en citroensap, zout en enkele druppels truffelolie. Bestrooi de salade met grof gehakte walnoten.

Morgen: Lamskoteletten.

    • Anne Scheepmaker