Ontvoerder van zoon fabrikant krijgt 10 jaar cel

De Arnhemse rechtbank heeft de man die vorig jaar oktober een zestienjarige jongen uit Nijmegen heeft ontvoerd, veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf. De straf is gelijk aan de eis van justitie.

De 38-jarige ontvoerder J.G. eiste tien miljoen euro van de familie van het slachtoffer, eigenaar van een aantal steenfabrieken. G. werd na ruim vier dagen gearresteerd op een parkeerplaats langs de snelweg in Limburg. De zestienjarige jongen lag geboeid in de kofferbak van de auto. De politie, die met 450 man aan de zaak had gewerkt, was de ontvoerder op het spoor gekomen door zijn telefoon- en e-mailverkeer met de familie van de jongen.

De man heeft verklaard uit geldgebrek te hebben gehandeld. Speciaal voor de ontvoering was hij vanuit de Cookeilanden, waar hij naar toe was geëmigreerd, teruggekeerd naar Nederland. Zijn slachtoffer had hij gekozen met behulp van de Quote 500, een lijst van vermogende Nederlanders, samengesteld door het zakenblad Quote. De ontvoering van de jongen was volgens de Arnhemse rechtbank ,,zorgvuldig en geraffineerd'' uitgewerkt.

G. ontvoerde de zestienjarige jongen op 21 oktober onder bedreiging van een mes vanuit diens ouderlijk huis in Nijmegen. Hij nam de jongen mee naar een vakantiewoning in de Belgische Ardennen, waar hij hem geboeid op een koude, donkere zolder vasthield. Het slachtoffer werd bedreigd met de dood als hij zou ontvluchten. G. deed voorkomen alsof hij samen met Servische crimimelen de ontvoering had opgezet.

De bedreigingen hebben zoveel invloed gehad op de jongen dat hij ook na zijn bevrijding nog lange tijd angst heeft gehad voor de vermeende handlangers van G. De rechtbank heeft G. ook veroordeeld tot het betalen van een symbolische schadevergoeding van 1 euro aan de familie.