Niet meer sparen bij AH

Supermarktketen Albert Heijn en verzekeraar Aegon stoppen na drie jaar met het gezamenlijke spaarsysteem SpaarGemak in de winkels.

Uit onderzoek blijkt dat klanten te weinig belangstelling hebben om ook andere producten, zoals beleggingen, af te nemen. Dat komt volgens een woordvoerder van AH vooral door het slechte beursklimaat.

Ook speelt mee dat door nieuwe wetgeving de programmatuur van het spaar- en beleggingsysteem zou moeten worden gemoderniseerd, wat te veel kost. De nieuwe wet schrijft voor dat klanten niet rechtstreeks bij AH kunnen sparen, maar eerst een `tegenrekening' moeten openen.

Ongeveer 270.000 klanten sparen bij AH. Ze kunnen hun spaarrekening per 20 juni laten lopen via Aegon. Eerder mislukte een vergelijkbaar spaarproduct van supermarktketen C1000.