`Naar Portugal? Ik zie geen meerwaarde'

Het regeringsvliegtuig gaat dezer dagen twee keer heen en weer naar Portugal om bewindslieden naar een wedstrijd van het Nederlands elftal te brengen. Maar er gaan weinig Kamerleden.

Het Nederlands voetbalelftal zal tijdens het Europees Kampioenschap niet veel Nederlandse politici op de Portugese tribunes zien. Na de recente ophef over Kamerleden die veelvuldig naar Taiwan reisden op kosten van dat land, lijkt het of de Kamerleden niet meer durven; er gaan minder politici dan bij voorgaande toernooien. Diverse ministers gaan wel.

Zo gaan minister-president Balkenende en staatssecretaris Ross (Welzijn en Sport, CDA) vanavond met het regeringsvliegtuig op en neer naar Portugal voor de wedstrijd van het nationaal elftal tegen Duitsland. Volgens de Rijksvoorlichtingsdienst proberen ,,de premier, de vice-premiers en de eerst verantwoordelijke bewindspersoon dit evenement bij te wonen als landsvertegenwoordiging bij een evenement dat veel mensen aantrekt''. Zij gebruiken het regeringsvliegtuig ,,ter vervulling van hun functie''. In Portugal heeft Balkenende vanavond ook een ontmoeting met de Portugese minister-president Barroso.

Vier dagen later volgt een tweede bliksembezoek. Ross, minister Hoogervorst (Volksgezondheid, Welzijn en Sport, VVD) en vice-premier De Graaf (Bestuurlijke Vernieuwing, D66) gaan dan naar Nederland-Tsjechië. Staatssecretaris Medy van der Laan (Cultuur, D66) vliegt mee. Zij gaat op uitnodiging van de NOS, maar het ministerie van VWS betaalt de vlucht. ,,Ze is daar om te zien hoe een grootschalig evenement als het EK wordt vastgelegd. Ze vindt voetbal leuk, maar het is een werkbezoek'', verklaart haar woordvoerster.

Tegen Letland op 23 juni moet Oranje het zonder de aanwezigheid van bewindslieden stellen. Maar dan zitten er drie Tweede-Kamerleden tussen het publiek op de tribune. Gerdi Verbeet (PvdA), Jan Rijpstra (VVD) en Boris Dittrich (D66) zijn op kosten van de KNVB een paar dagen in Portugal. ,,Het is een werkbezoek. Ik ga kijken naar de aanpak van het voetbalvandalisme. Bovendien ga ik ook naar sportevenementen waar collega's niet jaloers op zijn'', verklaart Verbeet. Rijpstra neemt zijn vrouw mee. Zij betaalt zelf. En hij gaat werken. ,,Ik ben nieuwsgierig hoe Nederland naar Portugal gaat. Hoe onze supporters zich daar gedragen en hoe de Nederlandse politie het daar doet. Vandaar dat het bezoek voor mij van belang is'', aldus Rijpstra.

De sportwoordvoerder van het CDA, Joop Atsma, was ook uitgenodigd door de KNVB, maar hij wilde niet. ,,Ik vind voetbal leuk, maar ik heb geen interesse'', verklaart hij. Dit heeft niets te maken met de ophef over de Taiwan-reisjes. ,,Ik maak als sportwoordvoerder mijn eigen afweging. Ik zie geen meerwaarde in dit bezoek.''

Zijn collega Staf Depla (PvdA), die geestelijk vader was van een integriteitsregister voor de Kamer, is tevreden. ,,Ik heb het idee dat het nu allemaal wat relaxter gaat.'' Volgens Rijpstra gaan er slechts drie Kamerleden vanwege de commotie begin mei. ,,Dat er nu minder politici gaan, heeft te maken met de Taiwan-reizen. Kamerleden zijn toch wat terughoudender geworden. Met mijn bezoek is niets mis. Ik heb het gemeld in het register.''

De Staatsloterij, een van de sponsors, nodigt dit jaar geen politici uit. ,,Vier jaar geleden deden we dat wel'', verklaart een woordvooerder. Maar nu is het anders. ,,Dat komt ook door alle kritiek op politici die op commerciële reizen gaan.'' Hilbrand Nawijn (Tweede-Kamerlid, LPF) vindt dat jammer. De sportwoordvoerder van de LPF heeft geen uitnodiging. ,,Ik zou best willen, maar ik ben niet gevraagd.''

    • Marije van Dalen