Linksbenige spelers geven Oranje bijzonder accent (Gerectificeerd)

Het Nederlands elftal zal vanavond in de kraker tegen Duitsland vermoedelijk aantreden met een opmerkelijk aantal linksbenige spelers. Bondscoach Dick Advocaat geeft pas twee uur voor de EK-wedstrijd (aanvang 20.45 uur) in Porto de opstelling prijs, maar de kans is groot dat Van Bronckhorst, Bouma, Van der Vaart, Cocu, Davids en mogelijk Zenden of de tweebenige Overmars een basisplaats krijgen en dat zijn er dus al zes. Als Van der Vaart linksbuiten speelt, zoals op enkele trainingen, dan is het aantal vijf. Advocaat heeft dan nog drie linksbuitens achter de hand: Robben, Overmars en Zenden. En dan is er nog de tweebenige Sneijder.

Het toeval wil dat de Duitsers zeer waarschijnlijk helemaal geen `linkspoten' zullen opstellen. ,,Maar als ze winnen dan zal iedereen zeggen dat ze het goed gedaan hebben', reageerde Advocaat gisteravond laconiek.

Het Nederlands elftal moet tegen Duitsland vooral het zelfvertrouwen herwinnen dat in de verloren oefenduels tegen België en Ierland aanzienlijk is aangetast. Op de trainingen in Albufeira wekten weinig internationals de indruk dat ze in grote vorm verkeren. Dat gold zeker voor centrumspits Ruud van Nistelrooy. Bij het afwerken gisteravond in het imposante Estádio do Dragão bleek assistent-bondscoach Jan Wouters nog het scherpst voor het doel. Maar het staat vast dat de 43-jarige ex-middenvelder Oranje vanavond niet meer kan helpen.

Als Advocaat woord houdt valt hij terug op het systeem met drie spitsen dat het Nederlands elftal normaliter op het lijf is geschreven. De behoedzame bondscoach zal ongetwijfeld ook zekerheden inbouwen, ondanks de verwachting dat de Duitsers met slechts één spits (Kevin Kuranyi) zullen opereren. Dat laatste trok Advocaat twee dagen geleden nog in twijfel. Het middenveld van de oosterburen is dan met veel spelers met loopvermogen zo sterk bezet dat een te offensief ingesteld Oranje in de omschakeling van aanvallend naar verdedigend spel in de problemen kan komen. ,,Het gaat om de intentie van een elftal, niet altijd om het aantal aanvallend ingestelde spelers', zei Advocaat met mogelijk een verwijzing naar zijn opstelling die hij verder in geen enkel opzicht prijs wilde geven. Het team viel ook niet op te maken uit de training, die in tegenstelling tot die van de Duitsers wel toegankelijk was voor de media.

In Do Dragão trainde Clarence Seedorf zonder bal weer apart van de groep. De kans dat hij speelt is miniem. Advocaat hield wel de mogelijkheid open dat Seedorf bij de selectie wordt gevoegd. Wilfred Bouma, op de laatste (geheime) training in Albufeira gespaard, blijkt fit.

In Porto steeg het kwik gisteren ver boven de dertig graden. Ook toen de zon eenmaal achter de heuvels rond de havenstad was verdwenen, bleef het benauwd. Het was derhalve zeker zo warm als in de zuidelijk gelegen Algarve, waar Oranje net als onder meer de Russen, de Duitsers en de Denen hun basiskamp hebben opgeslagen.

Veel spelers van Oranje, met name die van hofleverancier FC Barcelona en de internationals die in Italië hun werkgever hebben, zijn gewend aan hoge temperaturen. Dat kan een voordeel zijn ten opzichte van de Duitsers die geen internationals hebben in een Zuid-Europees klimaat. Die Mannschaft bestaat voor het grootste gedeelte uit spelers van de eigen Bundesliga, twee spelers (Hamann en Lehmann) komen uit in Engeland.

De historie spreekt niet in het voordeel van Oranje. Nederland begint een groot eindtoernooi zelden op imponerende wijze. Vier jaar geleden werd Tsjechië op het EK door een onterechte strafschop ternauwernood verslagen (1-0). In 1988 verloor Oranje zelfs de openingswedstrijd tegen de toenmalige Sovjet-Unie, maar het herstel in de loop van het toernooi leverde uiteindelijk de titel op.

Nederland en (West-)Duitsland trofen elkaar 35 keer: de Duitsers wonnen dertien duels, Nederland tien. De overige twaalf eindigden gelijk. Het doelsaldo is in het voordeel van de Duitsers: 69-60.

Rectificatie

Openingsduels

In de tabel met openingsduels bij het artikel Linksbenige spelers geven Oranje bijzonder accent (15 juni, pagina 11) staat dat Nederland op het EK voetbal in 1976 met 3-1 van Tsjechoslowakije won. Nederland verloor die wedstrijd met 3-1.

    • Erik Oudshoorn