Kluivert toont begrip voor keuze bondscoach

Dick Advocaat heeft Ruud van Nistelrooy gebombardeerd tot de eerste spits van het Nederlands elftal. Patrick Kluivert, Oranje-topscorer aller tijden, zit knarsetandend op de reservebank.

,,Wat jullie ook schrijven, ik blijf altijd lachen,'' zei Patrick Kluivert kort voor het vertrek van het Nederlands elftal naar Porto tegen een zaal vol journalisten.

Het afgelopen seizoen heeft de lichtvoetige centrumspits toch weinig lol beleefd. Privé-problemen, blessures, achterklap en het verlies van zijn basisplaats bij FC Barcelona beheersten zijn leven. Nu dreigt hij in Camp Nou zelfs zijn meer dan goed betaalde baan kwijt te raken. De clubleiding heeft hem immers te verstaan gegeven naar een andere werkgever uit te kijken, hoewel ze de Amsterdammer toch niet kunnen wegsturen als hij nog onder contract staat. Maar een mogelijke rol in de anonimiteit van het tweede elftal dreigt dan wel.

Hoe het ook zij, Kluivert is gebaat bij een goed optreden op het EK, zodat hij zijn criticasters de mond kan snoeren en de Catalanen hem wellicht weer in de armen sluiten. Want feitelijk wil Kluivert helemaal niet weg uit Barcelona, waar hij ook nog eigenaar is van een lounge-achtig grand café aan zee.

Het was dan ook even slikken voor Kluivert toen het hem duidelijk werd dat Ruud van Nistelrooy bij bondscoach Dick Advocaat de voorkeur geniet nu Oranje overgaat op een systeem met één centrumspits. Hij moest dat overigens opmaken uit de onderlinge partijtjes op de training. De mededeling dat hij is gepasseerd heeft Kluivert nooit gekregen. ,,Want ik ben niet een trainer die daarvoor naar een speler stapt'', vertelde bondscoach Advocaat. ,,Maar als ze naar mij toekomen wil ik het best uitleggen. In de tactische besprekingen worden trouwens zelden vragen gesteld door spelers.''

Evenmin was Kluivert welkom bij het onderhoud dat vier internationals, onder wie zijn directe concurrent voor de spitspositie Van Nistelrooy, vorige week hebben gehad over de te voeren tactiek. En daar had hij toch wel graag bij willen zitten. ,,Dan had ik duidelijk gemaakt dat Ruud en ik in het tweespitsensysteem bij de omschakeling naar verdedigend werk soms wel vijftig meter moesten lopen waardoor we aanvallend minder scherp waren.'' In grote lijnen is Kluivert wel duidelijk geworden wat er toen is besproken (Advocaat: ,,Het was een monoloog mijnerzijds'') maar de details kent hij niet.

Kluivert kan zich voorstellen dat de keuze van de bondscoach op Van Nistelrooy is gevallen en niet op hem, de Oranje-topscorer aller tijden met veertig treffers in 77 interlands. ,,Ruud heeft een heel seizoen gespeeld bij Manchester United, terwijl ik weinig wedstrijdritme had. Ik kan begrip opbrengen voor de redenatie van de bondscoach. Of ik het terecht vind is wat anders. Ik zal nog om de motivatie vragen.''

Op de training komt zijn fabelachtige balbehandeling langzaam weer tevoorschijn. Kluivert is klaar om Van Nistelrooy onder druk te zetten, al zal dat conditioneel ook nog moeten blijken. ,,Ik wacht op mijn kans. Ik ben fit. De recuperatie na de trainingen gaat steeds beter. Ik ben ook niet somber. Ik weet wat ik kan. Dat is voor mij het belangrijkste.''

Wellicht zit er voor hem een Van Basten-scenario in het verschiet. De legendarische voetballer was op het EK van 1988 door bondscoach Rinus Michels gepasseerd, kwam na de nederlaag tegen de Sovjet-Unie (0-1) in de ploeg voor Johnny Bosman en speelde vanaf de tweede wedstrijd tegen Engeland de sterren van de hemel op het toernooi in West-Duitsland. Kluivert, die ondertussen een cassette omdraait in een van de vele memorecorders die voor hem liggen, was toen twaalf jaar. ,,Ik ken het verhaal. Het is me verteld door familieleden.''

Hij maakte met die reactie niet dezelfde fout als Andy van der Meyde, die verklaarde nog nooit te hebben gehoord van zijn mogelijke directe opponent tegen de Duitsers, linksback Phillip Lahm van VfB Stuttgart. ,,Dat zegt wat over Andy en niets over deze speler'', meende Advocaat onomwonden. ,,Misschien dat hij in Milaan geen satelliet-tv heeft waardoor hij Lahm nog nooit heeft zien spelen.''

    • Erik Oudshoorn