Kass niet, Remek wel

De toestroom van prominenten in het Europees Parlement blijft uit. Fotomodel Carmen Kass (Estland) en pornoster Dolly Buster (Tsjechië) kregen te weinig stemmen. De Portugese schrijver en Nobelprijswinnaar José Saramago (81) greep ook naast een zetel.

Beter verging het de Tsjechische kosmonaut Vladimir Remek (55), die een communistische zetel bemachtigde. Hij was in 1978 de eerste ruimtevaarder die niet uit Rusland of Amerika kwam. Slowakije stuurt ijshockeyspeler Peter Stastny (47), die in de jaren tachtig een van de topscorers in de Amerikaanse profcompetitie was. Extreem-rechts verwelkomt vrijwel zeker Alessandra Mussolini, kleindochter van de Italiaanse dictator Benito Mussolini. Ze maakt er nooit een geheim van dat ze trots is op haar grootvader die samenwerkte met Adolf Hitler.

Het kleine groepje beroemdheden in het parlement bestaat verder vooral uit tv-presentatoren. De bekendste is wel BBC-presentator Robert Kilroy-Silk van de UK Independence Party. Gezelschap krijgt hij van showmaster Lasse Lehtinen van de Finse tv-reeks `Wie wil een miljonair?'.