Invoering C2000 verloopt moeizaam

De invoering van het communicatiesysteem voor Nederlandse hulpdiensten, C2000, verloopt moeizaam. Gebruikers hebben geen vertrouwen in het systeem en het ontbreekt hen aan voldoende kennis. Mede daardoor zal het systeem waarmee politie, brandweer, ambulances en marechaussee met elkaar kunnen communiceren op 1 januari 2005 nog niet operationeel zijn.

Dat bleek gisteren tijdens een gesprek tussen burgemeesters, projectleiders, functionarissen en Tweede-Kamerleden die betrokken zijn bij C2000. In februari beloofde minister Remkes (Binnenlandse Zaken) dat het nieuwe communicatiesysteem nog voor het eind van het jaar zou werken. Maar volgens burgemeester W. Deetman (Den Haag), lid van het bestuurlijk overleg C2000, lukt dit niet. ,,De mensen kunnen niet met het nieuwe systeem omgaan.'' Volgens R. Verkuijlen, projectleider C2000 van de politie Amsterdam-Amstelland waren ,,de verwachtingen te hoog gespannen.''

Zo zijn er nog steeds problemen met de bereikbaarheid van het systeem in betonnen constructies, zoals tunnels en gebouwen. J. Knippenbergh, projectleider Limburg Zuid: ,,Probleempjes worden grote problemen omdat niemand ze oplost. Vaak is het technisch ingewikkeld en kost het veel geld.'' Ook de verantwoordelijkheid is niet helder. Een ander probleem is de integratie van de hulpdiensten in één meldkamer.