In Berlijn is oranje nu taboe

Oranje kan écht niet meer in Berlijn. Sinaasappels worden zwart geschilderd, de Oranienstrasse omgedoopt in Pflaumenstrasse, het bekende tuincentrum Der Holländer heet nu Der Preusse. En het personeel van de stadsreiniging BSR, huisstijl oranje, werd opgeroepen vandaag in blauwe overalls op het werk te verschijnen.

De anti-Oranje-kolder heeft de Duitse boulevardpers stevig in de greep. Terwijl het boulevardblad BZ de Duitse hoofdstad wil ontdoen van oranje, probeert Bild te scoren met 55 redenen waarom Nederlanders altijd verliezen – en dus ook vanavond. Het is een paginalange optelsom van afgekloven grapjes waarin hoofdrollen zijn weggelegd voor gatenkaas, tomaten en caravans. Zo zal, punt 34, Nederland verliezen omdat alle auto's met de letters `NL' van Nederlaag rondrijden.

Ook iets serieuzere media kunnen niet meer om de zogeheten voetbaloorlog heen. De ARD had gisteren de onvermijdelijke Rudi Carrell te gast, die mocht uitleggen waarom hij nooit aan sport heeft gedaan. Morgenmiddag mag André Rieu er eventuele schade aan de betrekkingen herstellen. De ARD stuurde bovendien een komiek naar Nederland om de waarheid achter het befaamde spuugincident te achterhalen. De reportage – Rijkaard brengt zijn spuug als haargel op de markt – toonde vooral aan dat het EK niet te lang mag duren.

In de Frankfurter Allgemeine hekelt Jürgen Kaube de diepzinnigheid van de academisch geschoolde fan die voetbal het liefste ziet als een spiegel van de samenleving. Geleerde verhandelingen over voetbal schieten echter altijd tekort omdat het spel daarvoor te veel onzekerheden bevat. De benen van voetballers moeten immers iets doen dat de mens veel efficiënter met zijn armen zou doen. Daarom beginnen verhandelingen over voetbal altijd met ,,Eigenlijk moet...''. Kaube: ,,Eigenlijk moest Frankrijk Engeland overvleugelen.'' En: ,,Eigenlijk moet Nederland winnen.''

    • Michel Kerres