Debat over Oranje

Identiteitscrisis

[...] Zou het nationaal elftal [...] de eigenschappen van het Nederlandse volk weerspiegelen? Het zou best kunnen. Zo is er de graaicultuur: de vedetten van Oranje strijken enorme salarissen op zonder daar navenante prestaties tegenover te stellen. En er is etnische verdeeldheid: de problemen met de Surinaamse `kabel' zijn nooit helemaal verdwenen. En er is hooghartigheid: ondanks alle teleurstellende resultaten blijft het gevoel bestaan dat Oranje uitstekend kan voetballen en zelfs kans maakt op de Europese titel. En er is gebrek aan visie: coach Advocaat gromt en snauwt, maar weet geen enkele lijn in het spel aan te brengen. [...] De identiteitscrisis van Oranje valt samen met de identiteitscrisis van Nederland.[...] (Columnist Gerry van der List in Elsevier).

Opgeblazen

Vroeger was er vooraf een aankondiging van Holland-België en na afloop bracht Sport & Sportwereld de wedstrijd met foto's in beeld. Tegenwoordig wordt een oefenwedstrijd drie dagen voorbeschouwd. Met z'n allen, commercie en media, hebben we Oranje opgeblazen. Dan is de knal veel luider als de ballon wordt doorgeprikt. [...] (Frits Suèr, hoofdsponsor Nederlands elftal in de Volkskrant).