De beide Korea's zwijgen

Voor het eerst sinds de afloop van de Koreaanse oorlog in 1953 is afgelopen nacht een einde gekomen aan de propagandaoorlog die Noord- en Zuid-Korea de afgelopen decennia per luidspreker over elkaars grenzen heen bleven voeren. Precies om middernacht werden de knoppen van de elektronische versterkers uitgedraaid en vielen de uitzendingen stil.

Met de maatregel, waarover al eerder afspraken werden gemaakt, willen beide Korea's bijdragen aan een klimaat van toenadering. De bedoeling is dat de komende tijd ook de levensgrote billboards met propagandateksten aan weerszijden van de grens zullen verdwijnen. Precies vier jaar geleden hadden de leiders van Noord- en Zuid-Korea een historische topontmoeting in de Noord-Koreaanse hoofdstad Pyongyang.

Toen de luidsprekers afgelopen nacht stil vielen, lichtte aan de Zuid-Koreaanse kant elektronische beeldschermen op met de tekst: ,,Vrede, verzoening en samenwerking''. Aan de Noord-Koreaanse kant was te lezen: ,,De Amerikaanse imperialisten zijn de grote tegenstanders van de hereniging van ons vaderland en de diepste oorzaak van ons lijden.''

De Chinese regering heeft aangekondigd dat van 23 tot 26 mei in Peking een nieuwe ronde van vredesoverleg tussen Noord- en Zuid-Korea zal plaatsvinden, waarbij ook China, de Verenigde Staten, Rusland en Japan van de partij zullen zijn. De eerdere twee rondes van het zogeheten zes-partijen-overleg leverden geen resultaten op en ook nu zijn de verwachtingen niet hooggespannen. Belangrijkste hobbel is de Amerikaanse eis dat Noord-Korea zijn nucleaire programma beëindigt. Volgens waarnemers zullen echte onderhandelingen pas weer mogelijk zijn als de presidentsverkiezingen in de VS achter de rug zijn.

De beide Korea's begonnen aan het eind van de jaren vijftig met hun propaganda-uitzendingen langs de 248 kilometer lange, zwaar bewaakte grens. Noord-Korea zond gewoonlijk krijgshaftige muziek uit en prees zijn leiders. Zuid-Korea stelde daar populaire muziek tegenover en benadrukte de zegeningen van vrijheid en democratie.