Banen weg door dure sterke drank (Gerectificeerd)

De accijnsverhoging voor sterke drank van vorig jaar dwingt de sector tot forse saneringen. De grootste fabrikant, Bols (Bokma, Hoppe, Hooghoudt), ontslaat deze zomer tweederde van het personeel. Bij UTO (Sonnema, Joseph Guy), de op een na grootste producent, verdwijnt een kwart van de banen.

De reorganisaties zijn het gevolg van de accijnsverhoging van 18 procent per 1 januari 2003, waardoor een fles drank ongeveer een euro duurder werd. Sindsdien is de verkoop van sterke drank (jenever, whisky, wodka, likeur, cognac) met ongeveer een kwart gedaald. De Commissie Gedistilleerd maakte vorig week een afname bekend van 6 procent, maar deze lagere berekening kwam doordat dit onderdeel van het Productschap Dranken het cijfer had gecorrigeerd voor het hamsteren eind 2002.

De Commissie Gedistilleerd zei vanochtend dat de daling van de consumptie permanent lijkt. In het eerste kwartaal dit jaar was de omzet 20 procent lager dan in de eerste drie maanden van 2002. De organisatie maakt vergelijkingen met dezelfde periode in 2002, omdat de verkopen begin 2003 werden gedrukt door het hamsteren.

Bols laat weten dat 41 van de 65 banen verdwijnen per 1 september. ,,We zien de toekomst somber in', aldus een woordvoerder. Vijf à tien medewerkers worden geplaatst bij mede-eigenaar Rémy-Cointreau in Amsterdam of Parijs. Bij UTO moeten veertien van de 59 medewerkers weg. Net als bij Bols gaat het om gedwongen ontslagen.

Directeur Dick Jansen van UTO Holding verwacht dat de verkoop van sterke drank weinig zal aantrekken. ,,Ook bij ons daalde de omzet in de eerste maanden van dit jaar met 20 procent.' UTO wil verder enkele kleine merken opheffen en verkopen.

Vorig jaar verdween al 10 procent van de banen bij De Kuyper. Bij Avandis, dat drank produceert voor Bols, UTO en De Kuyper, verdween een kwart van de banen.

Sterke drank is nu gemiddeld 30 procent duurder dan in Duitsland.

Rectificatie

Hooghoudt

Het bericht Banen weg door dure sterke drank (15 juni, pagina 1) meldt dat Hooghoudt een merk van drankfabrikant Bols is. Hooghoudt is een zelfstandig familiebedrijf.

    • Frits Baltesen