Actie voor `bioterrorist'

De Amerikaanse kunstenaar Steve Kurtz verschijnt vandaag voor de jury in de staat New York op verdenking van bioterrorisme. Om die reden wordt er vanmiddag een protestmanifestatie gehouden in Amsterdam tegen wat de initiatiefnemers zien als de ,,buitensporige opsporingsdrift'' van de Amerikaanse justitie.

Steven Kurtz is wat heet een kritische kunstenaar, die deel uitmaakt van het Critical Art Ensemble. Dit kunstenaarscollectief onderzoekt naar eigen zeggen ,,de verbindingen tussen kunst, technologie, radicale politiek en kritische theorie''. Vorig jaar exposeerden Kurtz en zijn collega's in onder meer Amsterdam installaties waarmee bezoekers hun meegebrachte etenswaren konden testen op genetisch gemodificeerde ingrediënten.

Dergelijke installaties, die zijn bedoeld om het publiek te laten nadenken over genetische modificatie, hebben Kurtz in de problemen gebracht. Kurtz belde begin mei het alarmnummer in zijn woonplaats Buffalo, nadat zijn vrouw 's nachts in haar slaap overleden bleek te zijn. De verpleegkundige die kwam kijken ontdekte bij Kurtz thuis instrumenten voor een laboratorium, die hij gebruikte voor zijn installaties. Enige uren later deed de FBI een inval en nam tal van persoonlijke bezittingen in beslag, waaronder computerbestanden en kunstwerken.

,,Een paranoïde overdreven reactie die nooit zou hebben plaatsgehad vóór de aanslagen van 11 september'', zegt Kurtz' advocaat in het Britse dagblad The Guardian. Kurtz en enkele andere leden van het kunstenaarscollectief worden nu verdacht van bioterrorisme, onder meer omdat de FBI bij Kurtz thuis ook enige bacteriën heeft aangetroffen. ,,Goedaardige bacteriën'', bezweert Menno Grootveld, een van de initiatiefnemers van de protestmanifestatie in het Amsterdamse Paradiso. Lucas Reijnders, hoogleraar milieukunde, wil dit vanmiddag ook beargumenteerd betogen.

Kurtz en zijn collega's zijn aangeklaagd op grond van artikel 175 van de antiterreurwet voor biologische wapens, die het bezit van ,,elke biologische stof, gif of hulpmiddel verbiedt''. Tenzij er sprake is van ,,bonafide onderzoek of andere vreedzame doelen'' en dat is volgens Kurtz' advocaat duidelijk het geval.