Werken: hij voltijd, zij deeltijd

De combinatie van een voltijdbaan en een deeltijdbaan is het populairst bij paren. Deze verdeling komt bij 37 procent van de stellen voor. Meestal heeft de man een volledige baan en werkt de vrouw in deeltijd. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vanochtend heeft gepubliceerd.

De man werkt vrijwel altijd bij paren waarvan de ene partner een volledige baan heeft terwijl de ander niet werkt. Deze combinatie komt voor bij 28 procent van de stellen. In slechts 14 procent van de gevallen werken beide partners in voltijd.

De keuze om in voltijd of deeltijd te werken, heeft veel te maken met kinderen, zegt het CBS. Partners met minderjarige kinderen werken in slechts 6 procent van de gevallen beiden fulltime, terwijl de combinatie fulltime-parttime voor 46 procent van deze paren geldt.

De positie op de arbeidsmarkt hangt sterk samen met de leeftijd van de vrouw, zo blijkt in de praktijk. Vooral bij paren waarvan de vrouw tussen de 25 en 49 jaar is, blijkt de combinatie voltijd en deeltijd populair te zijn. Vorig jaar kwam deze combinatie bij meer dan vier van de tien paren voor. Bij paren waarvan de vrouw jonger dan 25 jaar is, wordt meer door beiden voltijds gewerkt. In dat geval wordt bij een van de drie stellen door beiden voltijds gewerkt.

Bij één op de tien stellen heeft de man noch de vrouw betaald werk, aldus het CBS.