VVD wil langer troepen in Irak

De VVD vindt dat het kabinet moet overwegen ook na half maart 2005 Nederlandse troepen in Irak te handhaven. Volgens het Tweede Kamerlid Wilders moet Nederland niet zijn biezen pakken op een moment dat de situatie in Irak nog heel instabiel is.

Het kabinet besloot vrijdag dat de circa 1.350 Nederlandse militairen in de Zuid-Iraakse provincie Al Muthanna nog acht maanden zullen blijven. Daarna trekken de Nederlanders zich echter terug en moeten de Irakezen zelf het heft in handen nemen, aldus premier Balkenende.

,,Wij hebben ons gestoord aan de rigiditeit van het kabinet'', aldus Wilders.De VVD'er betoogt dat het onwaarschijnlijk is dat er zo kort na de Iraakse verkiezingen, die voor eind dit jaar op de rol staan, al rust en stabiliteit heersen in Irak. ,,Dan zijn voor het eerst de verhoudingen duidelijk tussen sjiieten en soennieten en andere groepen'', adus Wilders. ,,Dat kan tot grote spanningen leiden.''

Intussen heeft het ministerie van Defensie zaterdag bekendgemaakt dat een volgend Nederlands contingent in principe begin juli naar Irak zal vertrekken om hun collega's, die daar nu zitten, af te lossen.

Het gaat opnieuw om militairen van de elfde Luchtmobiele Brigade uit Schaarsbergen alsook om een helikopterdetachement van de Koninklijke Luchtmacht. Ze zullen naar verwachting vier maanden in Al Muthanna blijven.

De nieuwe uitzending van militairen hangt overigens nog af van de instemming van het parlement. Het staat al vast dat er een meerderheid in de Tweede Kamer bestaat voor de verlenging van de missie.

Grote vraag is echter wat de PvdA, de grootste oppositiepartij, doet. De PvdA heeft aangekondigd pas tijdens het debat over het kabinetsbesluit van vrijdag, dat naar verwachting begin volgende week zal plaatshebben, zijn standpunt naar buiten te brengen. Deze week zal er wellicht nog een hoorzitting met deskundigen plaatshebben en bestaat de mogelijkheid voor Kamerleden om schriftelijk vragen te stellen aan het kabinet.