Van Buitenen biedt Bos steun aan

Klokkenluider Ad Bos, die de bouwfraude aan het licht bracht, moet geholpen worden door de overheid. Dat vindt toekomstig europarlementariër Paul van Buitenen. Hij gaat zich de komende maanden inzetten voor een regeling voor Bos, die niet meer in de bouwsector aan de slag kan.

Van Buitenen reageert op een brief die Bos vorige week kreeg van minister-president Balkenende. Daarin zegt de premier dat Bos geen financiële compensatie hoeft te verwachten. Ook wijst Balkenende Bos er op dat hij verdachte is in de bouwaffaire.

Volgens Van Buitenen is die combinatie irrelevant: ,,In Nederland wordt veel te veel waarde gehecht of een klokkenluider met goede motieven handelt en volstrekt onkreukbaar is geweest. Bos heeft toegegeven dat hij aan het circuit heeft meegedaan. Maar zonder hem was deze zeer ernstige affaire niet ontrafeld. Omdat hij nu niet meer aan de slag kan komen in de sector moet hij hulp krijgen.''

Van Buitenen zegt de `zaak Bos' te willen bestuderen. Gisteren heeft hij voor het eerst contact gehad met Bos en hem gevraagd relevante documenten op te sturen. ,,Ik wil zeker iets voor hem doen. Voor mij telt het gezegde `eens een crimineel, altijd een crimineel' niet'', aldus Van Buitenen.

Van Buitenen zegt het vreemd te vinden dat Nederland wel een `clementieregeling' heeft voor frauderende bedrijven die hun misdrijven melden bij de mededingingsautoriteit NMa, terwijl er voor een medewerker van zo'n bedrijf, die zelfstandig de fraude van zijn bedrijf aankaart bij de NMa, niets geregeld is. Van Buitenen: ,,De mistanden moeten opgelost worden en degene die ze heeft aangekaart moet een helpende hand krijgen.''

Van Buitenen kwam zelf in 1998 met een `zwartboek' naar buiten over misstanden bij de Europese Unie. De ambtenaar in dienst van de Europese Unie beschreef hoe diverse Europese Commissarissen en ambtenaren opdrachten en subsidies aan familie of vrienden verstrekten.

Dat leidde in 1999 tot de val van de voltallige Europese Commissie. Van Buitenen deed nu mee aan de Europese verkiezingen met zijn partij `Europa Transparant'.