Topduel toegewezen aan Frisk

De Europese voetbalbond UEFA heeft voor de topwedstrijd Duitsland-Nederland, morgenavond in Porto, een van de op papier beste scheidsrechters van de wereld aangesteld. Anders Frisk neemt, evenals zijn befaamde Italiaanse collega Pierluigi Collina, voor de vierde keer deel aan een groot titeltoernooi. De 41-jarige Zweed debuteerde bij de EK-eindronde in 1996 in Engeland.

Frisk is werkzaam als verzekeringsagent, en afkomstig uit uit Mölndal. In het afgelopen seizoen fungeerde hij onder meer als scheidsrechter bij de return in de halve finales van de Champions League tussen Chelsea en AS Monaco: 2-2. ,,Het is voor mij een grote eer en een grote uitdaging om de wedstrijd tussen deze twee grote voetballanden te leiden'', liet Frisk vanmorgen in Espinho weten. ,,Ik had geen speciale voorkeur, maar dit is een van de beste wedstrijden die je als arbiter in de groepsronde kunt krijgen.''

Voor een vijandige en grimmige sfeer tussen de spelers van de twee buurlanden is Frisk niet bang. ,,Ik heb al veel wedstrijden geleid met een bijzondere rivaliteit tussen de teams. Voor mij is Duitsland-Nederland een normale EK-wedstrijd. Ik verheug me erop, zonder angst.''

Het Nederlands elftal treedt morgenavond tegen Duitsland aan in het thuistenue. Dat betekent dat de ploeg van bondscoach Dick Advocaat acteert in het vertrouwde oranje shirt, met witte broek en oranje kousen. Nederland moet van de Europese voetbalbond tijdens de twee resterende duels in groep D, met achtereenvolgens Tsjechië en Letland, geheel in het oranje aan de aftrap verschijnen.

Het duel tegen Duitsland begint om 20.45 uur. Om 18.00 uur begint het andere duel uit groep D, Tsjechië-Letland. De Baltische staat debuteert bij een EK-einronde, en putte zaterdag moed uit de verrassende zege van Griekenland op gastland Portugal (2-1).